Kredi çekmek isteyenlere kötü haber! İlk tepki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi!

Kredi çekmek isteyenlere kötü haber! İlk tepki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan geldi!

TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyasının sorunları ve talepleri masaya yatırıldı. Reel sektörün finansmana erişim zorluğu, iş gücü piyasasının katılığı, sanayi arazilerinin kapasitesinin artırılması ve yeni bir sanayi havzası planlaması gibi konular.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda iş dünyasının sorunları ve taleplerini dile getirdi.

Reel sektör finansmana erişimde zorlanıyor

Ekonomide deneyimli isimlerin iş başında olmasının kendilerine moral verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi daha sağlam temellere kavuşturacaklarına inandığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Anadolu’yu sürekli dolaşan, firma ve sektörleri devamlı dinleyen birisi olarak öne çıkan birkaç konuyu paylaşmak istediğini ifade etti.

Bunlardan ilki olarak reel sektör firmalarının son dönemde finansmana erişimde büyük zorluklar yaşadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmamasının, zincirleme etkiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansıdığını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, büyümenin bereketinin her kesime yansıması için KOBİ’lere destek verilmesi ve uygun finansman imkanlarına ulaşmalarının sağlanması gerektiğini belirtti.

İş gücü piyasası katılığı reform gerektiriyor

İkinci olarak iş gücü piyasasının katılığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, mevzuatın daha fazla istihdam sağlayabilecek girişimcileri caydırır bir halde olduğunu ve vatandaşların daha fazla iş imkanına ulaşmasına ve daha çok kazanmasına engel çıkardığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, istihdamı cezalandıran değil, ödüllendiren bir yaklaşımla çalışma hayatına bakılması gerektiğini ifade etti.

Sanayi arazilerinin kapasitesi artırılmalı

Üçüncü olarak yatırım yeri sorununa değinen Hisarcıklıoğlu, sanayi yatırımlarının ülke yüzölçümü içindeki payının Almanya’da yüzde 4, İtalya’da yüzde 2,8, OECD ortalamasının bile yüzde 2,4 olduğunu ancak Türkiye’de sadece binde 3 olduğunu hatırlattı.

Hisarcıklıoğlu, sanayicinin kısıtlı sermayesini daha verimli alanlarda yatırım yaparak değerlendirmesi için sanayi arazilerinin kapasitesinin en az 2 katına çıkarılmasına ilişkin bir master plan hazırlanması ve arsa alımı ve bina inşaatına ilişkin finansman çözümleri geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlanmalı

Dördüncü olarak İç Anadolu-Doğu Akdeniz kuşağında yeni bir sanayi havzası planlaması yapılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede Marmara’daki yükü azaltabileceklerini ve yüksek teknoloji yatırımları için Marmara’da alan açabileceklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının taleplerinin karşılanması halinde Türkiye’nin büyüme potansiyelinin artacağına ve ekonomik istikrarın sağlanacağına inandığını dile getirdi.

Toplantıda, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel yer aldı.