Kredi kartı borçları artıyor, akaryakıt ve su fiyatları uçtu, okul öncesi yemek uygulaması iptal edildi

Kredi kartı borçları artıyor, akaryakıt ve su fiyatları uçtu, okul öncesi yemek uygulaması iptal edildi

Türkiye’de ekonomik kriz, maaş zamları, kredi kartı borçları, akaryakıt ve su fiyatları, okul öncesi yemek uygulaması ve beslenme çantası gibi konuları ele alan bir haber makalesi.

Türkiye’de ekonomik kriz derinleşirken, vatandaşın cebi de daralıyor. Maaş zamları hayat pahalılığına yetişemiyor, kredi kartı borçları yasal takibe düşüyor, akaryakıt ve su fiyatları rekor kırıyor, okul öncesi yemek uygulaması ise seçim sonrası iptal edildi.

Maaş zamları hayat pahalılığına yetişemiyor

İğneden ipliğe her şey pahalanırken, yurttaşların cebindeki kredi kartı çözüm olamadı. Temmuzda 752.000 kişi yasal takibe uğradı. Motorinin litre fiyatı son zamla 40 lirayI aştı, benzine de 1 lira 64 kuruş zam yapıldı. İstanbul’daysa suyun fiyatı Hazirandan sonra %25 oranında ikinci kez zamlandı.

Vatandaş artık kredi kartları ve tüketici kredisiyle aile ekonomisini çeviremiyor. Önümüzdeki süreçte pekde çevireceğe benzemiyor. Çünkü kredi kullanımlarına ve limitlerine de bir kısıtlama geliyor. Yani vatandaşın tasarruf yapması isteniyor. Vatandaş orada can simidi olarak kredi kartına sarılıyor. Kredi çekmeye çalışıyor. Sanılıyor ki vatandaş har vurup harman savuruyor. Ama öyle değil.

Kredi kartı borçları yasal takibe düşüyor

Seçimden sonra uygulanan ekonomik model vatandaşın durumunu daha kötüye taşıdı. Temmuz ayında kredi ve bireysel kredisini ödeyemeyerek yasal takibe uğrayanların sayısı bir ay içerisinde 180.000 artışla 752.000 kişiye ulaştı. İcrada olan dosya sayısı ise 9 milyonu aştı.

Akaryakıt ve su fiyatları rekor kırıyor

Akaryakıt fiyatlarındaki artış vatandaşı zorluyor. Motorinin litre fiyatının son zamla 40 lirayı aştığı Türkiye’de, benzine de 1 lira 64 kuruş zam yapıldı. Bu zamla birlikte benzinin litre fiyatının İstanbul’da 39 lira 15 kuruştan 40 lira 79 kuruşa, Ankara’da 38 lira 95 kuruştan 40 lira 59 kuruşa, İzmir’de ise 39 lira 5 kuruştan 40 lira 69 kuruşa yükseldiği belirtildi.

İstanbul’da ise suyun fiyatına ikinci kez zam geldi. Haziran ayında %25 oranında zam yapılan suyun fiyatına temmuz ayında da %25 oranında zam yapıldığı duyuruldu. Buna göre İstanbul’da konutlarda kullanım bedeli metreküp başına 6 lira 24 kuruştan 7 lira 80 kuruşa, işyerlerinde ise 12 lira 48 kuruştan 15 lira 60 kuruşa yükseldi.

Okul öncesi yemek uygulaması iptal edildi

Yeni eğitim ve öğretim dönemi başlarken, okul öncesi yemek uygulamasının iptal edildiği ortaya çıktı. Seçimden önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan bu proje, seçim sonrası sessiz sedasız askıya alındı. İddiaya göre sebep; ödenek yetersizliği. Bakanlık ise konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, yeni eğitim ve öğretim dönemine ilişkin yaptığı açıklamada, “2023 Türkiye’sinde ders zili çalarken aslında ailelerimiz için de alarm zilleri çalmaktadır. Eğitim öğretim yılı hayat şartlarının zorlaştığı, alım gücünün oldukça düştüğü, eğitim masraflarının birkaç kat arttığı bir zeminde halihazırda var olan birçok sorunun gölgesinde başladı. Ve şu anda alarmın rengi kırmızı. İnsanlar geçinemiyor” dedi.

Beslenme çantası hazır mı?

Vatandaşın ekonomik krizle boğuştuğu bir ortamda, beslenme çantası da önemli bir sorun haline geldi. Birçok çocuğun açlık yaşadığını biliyoruz. Öğrencilerimize birer öğün sıcak yemek verilmesi gerekirken, beslenme çantasına sadece poğaça alabiliyoruz.

Kırtasiye esnafı da zor durumda. Büyük marketlerde kırtasiye ürünleri satılıyor. Kırtasiye esnafından da çokça mesaj geliyor: “Biz ne olacağız? Nasıl yapacağız? O koskoca merkez zincirleri ile biz nasıl rekabet edeceğiz?” Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken de bu konuda uyarılarda bulundu: “Kırtasiye ürünlerinin satılacağı yer bellidir. Kırtasiyelerde satılsın” dedi.