Küresel Petrol Talebi Rekor Yüksek Seviyelere Ulaştı

Küresel Petrol Talebi Rekor Yüksek Seviyelere Ulaştı

Küresel petrol talebi rekor seviyelere ulaştı. IEA, bu yıl günde ortalama 102,2 milyon varil seviyesine çıkmasının beklendiğini söyledi. Talep büyümesinin %70’inden fazlasının Çin’den kaynaklandığı belirtildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebinin yeni zirvelere ulaşacağını ve yazın hava yolculuğu, Çin’deki güçlü petrokimya faaliyeti ve enerji üretiminde daha yüksek petrol kullanımının etkisiyle bu yıl günde ortalama 102,2 milyon varil (bpd) seviyesine çıkmasının beklendiğini söyledi.

Petrol Talebi Büyümesinin %70’i Çin’den

IEA, Ağustos ayı için yakından izlenen Petrol Piyasası Raporu’nda (OMR), dünya petrol talebinin bu yıl günde 2,2 milyon varil artacağını ve büyümenin %70’inden fazlasının Çin’den kaynaklandığını söyledi.

Büyüme tahmini, IEA’nın küresel petrol talebi büyüme tahminini bu yıl ilk kez sürekli ekonomik ters rüzgarlar nedeniyle düşürdüğü geçen ayki rapordan farklı değil.

Gelişmiş ekonomilerde talep Mayıs ve Haziran ayları için yukarı yönlü revize edilirken, toplam tüketim iki çeyreklik daralmanın ardından ikinci çeyrekte büyümeye döndü. Ayrıca, Çin’in talebi de beklenenden daha güçlüydü ve ekonomisine ilişkin süregelen endişelere rağmen yeni zirvelere ulaştı.

Yazın Hava Yolculuğu Talebi Arttırıyor

IEA, dünya petrol talebinin Haziran’da günde 103 milyon varil ile rekor seviyeye ulaştığını ve Ağustos’ta yeni bir zirve görebileceğini kaydetti.

Yaz aylarında hava yolculuğunun artması, petrol talebini destekleyen önemli bir faktör oldu. IEA, küresel jet yakıtı talebinin Haziran ayında günde 4,9 milyon varil ile pandemi öncesi seviyenin %80’ine ulaştığını belirtti.

Ancak ajans, hava yolculuğunun gelecekteki görünümünün belirsiz olduğunu ve yeni varyantların yayılmasının seyahat kısıtlamalarına neden olabileceğini uyardı.

Petrol Talebi Büyümesi Yavaşlayacak

IEA’nın tahminlerine göre, bu yıl için rafineri iş hacminin, Mayıs ayından bu yana günde 2,4 milyon varil ve bir yıl öncesine göre günde 2,6 milyon varil artışla Ağustos ayında 83,9 milyon varil ile yaz zirvesine ulaşması bekleniyor.

“Rafine ürün üretimindeki artış, ürün pazarındaki sıkışıklığı hafifletmeyi başaramadı ve benzin ve orta distilat çatlaklarını rekor seviyelere yaklaştırdı. IEA, yüksek kükürtlü akaryakıt çatlakları, Temmuz ayında 2022 seviyelerinin üzerine çıkan marjlara daha fazla destek sağladı” dedi.

Ancak ajans bugün 2024 için küresel petrol talebi büyüme tahminini günde yaklaşık 150.000 varil düşürdü ve gelecek yılki büyümenin yıldan yıla günde 1 milyon varile yavaşlayacağını öngörüyor.

Ajans raporunda, “Pandemi sonrası toparlanmanın buharlaşması ve cansız ekonomik koşullar, daha sıkı verimlilik standartları ve yeni elektrikli araçların kullanımı zorlaştırmasıyla birlikte, büyümenin 2024’te 1 mb/d’ye yavaşlayacağı tahmin ediliyor” dedi.