Lüks restoranların gözde mezesi "Babagannuş" iftar sofralarınıza renk katacak! En pratik yolu…
Lüks restoranların menüsünden eksik etmediği lezzetli mezeler arasına dahil edilen Babagannuş tarifi, yapılışı, malzemeleri ve püf noktaları ile yer verildi…
Köz patlıcanın en lezzetli halini sizlere sunan akşam davet sofrasında iftar menülerinin vazgeçilmezi haline gelecek meze 15 dakikada hazır hale geliyor.
BABAGANNUŞ NEREDEN GELİYOR?
Babagannuş salatası en genel haliyle patlıcanlar közlendikten sonra içerisine atılan sarımsak, yeşil, biber, tereyağı ve yumurtadan oluşuyor. Köken olarak Lübnan'a aittir. Abugannuş adıyla da anılır. Ülkemizde ise Diyarbakır bölgesinde daha çok popüler hale gelmiştir.
Et ve tavuk yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelen meşhur Babagannuş tarifi iftar menüsü için 15 dakikada hazır hale getiriliyor. 4 kişinin rahatlıkla tüketebileceği i malzemeler ile aşağıdaki tarifi detaylıca inceleyebilirsiniz:
BABAGANNUŞ MALZEMELERİ
- 3 adet patlıcan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 adet yeşil biber
- 3 kırmızı biber
- 2 domates
- İki diş sarımsak
- Tuz ve nar ekşisi
BABAGANNUŞ YAPILIŞI
Babagannuş mezesinin yapılışı için öncelikle patlıcanlar, biber ve domatesler yıkanır. Kurutularak közlenmeye başlanır.
Közlenen malzemeler geniş bir tabağın içine alındıktan sonra üzerine streç film çekilir ve dinlenmeye bırakılır. Bu kabuklarının daha çabuk soyulmasını kolaylaştırır.
Közlenen sebzeler kabuklarından ayrıldıktan sonra bir kase içerisine alınır. Patlıcanlar bıçak yardımı ile ince ince doğranır. Kalan tüm sebzeler istenen boyutta küp küp doğranabilir. Hepsi yeniden kase içerisinde bir araya getirilip karıştırılır.
Farklı bir kase içerisinde ezilmiş iki diş sarımsak bir çay kaşığı tuz, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı nar ekşisi iyice karıştırılır.
Elde edilen sos karışımı köz patlıcan karışımı içerisine dökülerek karıştırılır
Son olarak sunum hazırlama aşamasına geçilir. İsteğe göre maydanoz ile süslenebilir.
BABAGANNUŞ NEREDE POPÜLERDİR?
Filistin, Ürdün, Suriye, Lübnan gibi ülkelerde daha popülerdir. Türkiye'de patlıcan salatası olarak bilinir. Türkiye'nin Güneyinde meşhurdur. Özellikle Hatay Antakya bölgesinde daha çok gelenekselleşmiştir.