MEB Sınav Sistemini Yeniledi! İlkokul, Ortaokul ve Lisede Köklü Değişiklik
MEB, ilkokul, ortaokul ve lise sınav sistemini yeniledi. İlkokulda sınav kalktı, ortaokul ve liseye ise ortak sınav geldi. Öğrencilerin gelişimi farklı yöntemlerle takip edilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim-öğretim yılına kısa bir süre kala eğitim sisteminde köklü değişiklikler yaptı. Öğretmene önlük, cep telefonu ile sağlık, liselerde sınıfta kalma, devam zorunluluğu gibi birçok düzenlemenin yapılmasının ardından sıra okul sınavlarına geldi. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’ne göre ilkokul öğrencileri aldıkları derslerden sınava girmeyecek, ortaokul ve lise öğrencileri ise ortak sınavlara tabi tutulacak.
İlkokulda Sınav Yok
Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimi takip edilecek. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım, gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçlarıyla takip edilecek. Böylece ilkokulda yazılı sınav saati uygulaması yapılmayacak. Öğrenci notları, öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek.
Ortaokul ve Lisede Ortak Sınav
Ortaokulda 5. sınıftan itibaren ise ortak sınav dönemi başlayacak. Ortaokul ve liselerde uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olacak. Bakanlık tarafından öğretim yılı başında hangi sınıf ve derslerden ortak sınav yapılacağı duyurulacak. Sınav tarihleri yılın başında e-okul’dan açıklanacak.
Birinci dönemin ilk sınavları Ekim ayının son haftası veya Kasım ayının ilk haftası, 2. sınavlar Aralık ayının son haftası veya Ocak ayının ilk haftası olacak. İkinci dönemin ilk sınavları ise Mart ayının son haftası veya Nisan ayının ilk haftası, 2. sınavlar Mayıs ayının son haftası veya Haziran ayının ilk haftasında gerçekleştirilecek.
Öğrencilere açık uçlu ve çoktan seçmeli sorular sorulacak. Ortak yazılı sınavların değerlendirilmesi ise okullardaki öğretmenler tarafından yapılacak.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında yoğunlaştırılmış eğitim programı uygulanan sınıflarla işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ve mesleki eğitim merkezlerinde ise ortak sınav yapılmayacak.
Öğrencilerin Gelişimi Nasıl Takip Edilecek?
Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğrenme süreçleri, akademik başarıları, sosyal ve duygusal gelişimleri, ilgi ve yetenekleri, öğrenme stilleri, bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları gibi unsurlar dikkate alınarak değerlendirilecek. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım, gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler, verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları, performans görevleri, proje çalışmaları, portfolyolar, sınavlar ve benzeri araçlarla takip edilecek.
Öğrencilerin akademik başarılarına ilişkin değerlendirme sonuçları, öğrenci gelişim dosyasına kaydedilecek. Öğrenci gelişim dosyası; öğrencinin akademik ve sosyal gelişimini gösteren belgelerden oluşacak. Öğrenci gelişim dosyası, öğrencinin okul hayatı boyunca takip edilecek ve mezuniyetinde öğrenciye verilecek.
Öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerine ilişkin değerlendirme sonuçları ise rehberlik servisi tarafından takip edilecek. Rehberlik servisi; öğrencilerin kişilik özellikleri, ilgi alanları, yetenekleri, mesleki yönelimleri, akademik başarıları ve sorunları gibi konularda bireysel veya grupla görüşmeler yapacak. Rehberlik servisi ayrıca öğrencilere psikolojik danışmanlık hizmeti de sunacak.
Sınav Sistemi Değişikliği Neden Yapıldı?
MEB’in sınav sistemi değişikliği yapmasının arkasında yatan temel nedenlerden biri; öğrencilerin sadece sınava odaklanmalarını önlemek ve onların bütünsel bir şekilde gelişimlerini desteklemek. Böylece öğrencilerin sadece akademik başarıya değil, sosyal ve duygusal becerilere de sahip olmaları amaçlanıyor.
Bir diğer neden ise; ortaokul ve lise sınavlarının ortak yapılmasıyla hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin iş yükünü azaltmak. Ortak sınavlar sayesinde öğretmenlerin hazırladıkları sınav sorularını birbirleriyle paylaşmalarına ve ortak değerlendirme yapmalarına imkan tanınacak. Ayrıca öğrenciler de her ders için ayrı ayrı sınava girmek yerine ortak sınavlara girerek zaman kazanacak.
Sınav sistemi değişikliği ile MEB’in eğitimde kaliteyi arttırma, fırsat eşitliği sağlama, öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun eğitim verme gibi hedeflerine ulaşması bekleniyor.