Merkez Bankası’ndan KKM’ye yeni kara! Teşvik düzenlemeleri geri çekildi!
Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat hesapları için yeni bir karar alarak tüm teşvik düzenlemelerini geri çekti. Bu karar, vatandaşları Türk lirasına yönlendirmeyi amaçlayan bankanın yaptığı bir hamle olarak değerlendirilmektedir.
Bu hamlenin etkisiyle ilk aşamada mevduat ve kredi faizlerinin % 30’un altına düşmesi beklenmektedir. Ayrıca, faizin ciddi bir alternatif olduğu bir döneme girildiği ifade edilmekte ve borsaya bir miktar destek gelebileceği belirtilmektedir.
Liralaşma stratejisi devreye alınıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Türk lirasının değerini korumak amacıyla alınan önlemleri geri çekme kararı aldı. KKMe yani Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki 3.36 trilyon lira tutarındaki hesaplar için yapılan düzenlemelerin tamamı liralaşma stratejisi kapsamında geri alındı.
TCMB’nin yayımladığı resmi tebliğe göre, KKMe hesaplarındaki tutarların Türk Lirası vadeli mevduata dönüştürülmesi hedefi hayata geçirilecektir. Bu kararın Türk Lirası’nı güçlendirmek ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla alındığı belirtilmektedir.
Merkez Bankası KKM kararıyla TL mevduata geçişin önünü açıyor
Merkez Bankası’nın aldığı bir kararla, Kur Korumalı Mevduat’ın azaltılması ve TL vadeli mevduatın desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesi hedefleniyor. Merkez Bankası, kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve kur korumalı hesapların yenilenmesinin belli oranda hedeflendiğini duyurdu. Ayrıca, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artışa gidilmesi kararı alındı.
Bankacılık sektörü kaynakları, mevduat faizlerinde yükseliş beklentisi olduğunu belirtiyor. Bu durumda ise piyasada ilk aşamada iki etkinin görülmesi bekleniyor. Bu etkilerden ilki Türk lirası mevduat faizlerinde sert bir artış olması, diğeri ise tahvil faizlerinde düşüş yaşanması.
Kaynaklar, bankaların hızlı bir şekilde düzenlemeye uyum sağlamasının ve Kıymetli Madenler Piyasası’nın (KKM) dönüşü olan müşterileri Türk lirasına ikna etmesinin hemen gerçekleşmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca enflasyonun % 60’ın üzerinde olduğu bir dönemde yatırımcıların ciddi bir reel faiz talebi olacağına da dikkat çekiliyor.