Merkez Bankası’ndan Sürpriz Faiz Hamlesi: Piyasalar Nasıl Tepki Verecek?
Merkez Bankası’nın faiz kararı piyasaları şaşırttı. Politika faizi yüzde 25 seviyesine yükseltilirken, ekonomi yönetimi normalleşme adımlarında kararlı olduğunu vurguladı. Peki bu karar enflasyon ve döviz kurları üzerinde nasıl bir etki yaratacak?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 750 baz puan artırarak yüzde 25 seviyesine çıkardı. Bu karar piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşti. Piyasalar ortalama 200 baz puanlık bir artış bekliyordu.
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yönetimindeki yeni ekonomi yönetimi, bu kararla para politikasında ciddi ve gerçekçi olduğunu gösterdi. Kurul, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde politika faizini belirleyeceğini bildirdi.
Kurul ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceğini ifade etti.
Bu kararın ardından dolar/TL kuru 8,50 seviyesinin altına gerilerken, BIST-100 endeksi yüzde 2’nin üzerinde değer kazandı. Faiz kararı sonrası piyasalarda oluşan ilk tepkiler olumlu yönde oldu.
Peki bu kararın orta ve uzun vadede enflasyon ve döviz kurları üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak ediliyor. Bu konuda uzmanların görüşleri ise şöyle:
Enflasyonu Düşürmeye Yardımcı Olacak
Faiz artırımının enflasyonu düşürmeye yardımcı olacağını belirten ekonomistler, bu sayede enflasyon beklentilerinin de çapalanacağını ve fiyatlama davranışlarının da kontrol altına alınacağını söylüyorlar.
Enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası’nın tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğini ancak parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle 2024 yılında yüzde 5 hedefine ulaşacağını öngören ekonomistler, doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin cari işlemler hesabına desteğinin de fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağını vurguluyorlar.
Dolar Kuru Gerileyebilir
Faiz artırımının dolar kurunu geriletmesi beklenen bir sonuç olarak görülüyor. Bu sayede Türk Lirası’nın değer kazanması ve döviz talebinin azalması mümkün olabilir. Ayrıca faiz artırımı, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini de artırabilir. Bu da döviz arzını artırarak kurun düşmesine katkı sağlayabilir.
Ancak dolar kurunun sadece faizle belirlenmediğini, siyasi ve jeopolitik risklerin de etkili olduğunu hatırlatan ekonomistler, bu faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyorlar. Özellikle ülkede demokrasi, hukuk ve insan hakları alanlarında yaşanan sorunların, yabancı yatırımcıların güvenini zedelediğini ve döviz kurlarını olumsuz etkilediğini belirtiyorlar.
Ekonomide Dengeyi Sağlayacak
Faiz artırımının ekonomide dengeyi sağlamaya yönelik bir adım olduğunu savunan ekonomistler, bu sayede ekonomideki aşırı ısınmanın önüne geçilebileceğini ve cari açığın azaltılacağını söylüyorlar.
Ekonomideki çarkların durmasına neden olmayacak şekilde kademeli olarak yapılan faiz artırımının, iş dünyasının da uyum sağlamasına imkan tanıdığını belirten ekonomistler, faizin enflasyon seviyesine yaklaştırılmasının verimliliği ve rekabeti artıracağını da ifade ediyorlar.
Sonuç olarak, Merkez Bankası’nın sürpriz faiz hamlesi, piyasaların beklentilerinin üstünde gerçekleşti. Bu kararla ekonomi yönetimi, para politikasında ciddi ve gerçekçi olduğunu gösterdi. Bu kararın enflasyonu düşürmeye, dolar kurunu geriletmeye ve ekonomide dengeyi sağlamaya yardımcı olması bekleniyor. Ancak bu kararın tek başına yeterli olmadığı, siyasi ve jeopolitik risklerin de göz ardı edilmemesi gerektiği de uzmanlar tarafından vurgulanıyor.