Öğretmenlikte mülakat gerekli mi? Kamuda mülakatın kriteri ne olmalı?
Öğretmenlik mesleğine girmek isteyen adaylar, mülakat sınavının gerekli olup olmadığı, kriterlerinin ne olduğu ve adaletli olup olmadığı konusunda tartışıyor. Eğitim Uzmanı Cihat Şener, mülakat sınavının önemine değindi.
Öğretmenlik mesleğine girmek isteyen adaylar, yazılı sınavın yanı sıra mülakat sınavından da geçmek zorunda. Bu durum, hem öğretmen adayları hem de eğitim uzmanları arasında tartışmalara neden oluyor. Mülakat sınavının öğretmenlik mesleği için gerekli olup olmadığı, kamuda mülakatın kalkıp kalkmayacağı, mülakatın kriterlerinin ne olması gerektiği ve mülakatsız personel alınıp alınamayacağı gibi sorular gündemde yer alıyor.
Eğitim Uzmanı Cihat Şener, bu konuda bir video yayınladı ve öğretmenlik mesleği için mülakatın önemine değindi. Şener, öğretmenliğin konuşma ve anlatma üzerine kurulu bir meslek olduğunu, bu nedenle öğretmen adaylarının konuşma ve diksiyon becerilerinin de değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Şener, “Konuşmayı bilmeyen, derdini anlatamayan, öğretmek için gerekli olan araç olan konuşma, diksiyon vesaire gibi konulardan yeterince kendi payına düşenleri alamamış bir arkadaşımızın öğretmenliği de sıkıntılı olacaktır.” dedi.
Şener, ayrıca mülakat sınavının eskiden de var olduğunu, ancak o zaman arkasında başka bir gündemin olmadığını belirtti. Şener, “Eskiden öğretmen okullarında mülakat yapılırdı. Yani yine söylüyorum, öğretmenlik mesleği konuşma üzerine kurulmuş, anlatma üzerine kurulmuş bir meslek. Bu nedenle öğretmen okullarına seçilirken eskiden eğitim enstitülerinde de bu vardı, yüksek öğretmen okullarında da vardı. Ama o zaman arkasında başka şey aranmazdı.” diye konuştu.
Şener, bugün tartışılıyor olmasının nedeninin ise mülakat sınavının amacının dışında kullanılacak şekilde bir şey olduğundan endişe edilmesi olduğunu ifade etti. Şener, “Mülakatta ben yeterli bulmadım diyorum. Mülakat yapan adam neye göre bulmadınız? Onun açıklaması yok orada. İşte sıkıntı burada başlıyor. Yani bir iyi niyet olsa mülakata eyvallah. Ama ‘ben mülakat yaparım’ cümlesi içinde şunu taşıyor: ‘Ben karar veririm, ben seçerim.’ O biraz sıkıntılı işte.” dedi.
Şener, ayrıca öğretmen adaylarının 4 yıl boyunca formasyon aldıklarını ve bu süreçte öğretmenlik yapabileceklerinin görüldüğünü söyledi. Şener, “Şu olabilir: Acaba siz bunu bazı sıkıntılar mı yaşadınız? Ya da gereğince hakkaniyetle hakkıyla yapmadığınızda şimdi mi fark ettiniz bunu da böyle bir şey koyuyorsunuz burada?” diye sordu.
Şener’in bu açıklamalarına sosyal medyadan tepkiler geldi. Bazı öğretmen adayları, mülakat sınavının adaletsiz olduğunu ve torpilin önünü açtığını iddia etti. Bazıları ise mülakat sınavının kriterlerinin net olmadığını ve keyfi uygulamalara yol açtığını savundu. Bazıları da mülakat sınavının önceden değil de sonradan getirildiğini ve bunun haksızlık olduğunu dile getirdi.
Öğretmenlik mesleğine girmek isteyen adayların mülakat sınavı ile ilgili sorunları ve beklentileri devam ediyor. Bu konuda yetkililerden açıklama ve çözüm bekleniyor.