Okul Alışverişi Aileleri Zor Durumda Bırakıyor
Okulların açılmasına iki gün kala, aileler okul alışverişi için büyük bir bütçe ayırmak zorunda kalıyor. Kitap, defter, kıyafet, servis, yemekhane gibi giderler, ailelerin ekonomik olarak yorulmasına neden oluyor.
Pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim yılı, öğrenciler ve öğretmenler için heyecan verici olsa da, aileler için ekonomik olarak zorlayıcı bir süreç oluyor. Okul alışverişi için gerekli olan kitap, defter, kıyafet, servis, yemekhane gibi giderler, ailelerin bütçesini sarsıyor.
Okul alışverişinin eskiden tatlı bir telaş olduğunu söyleyen bir veli, “Benim anam babam da memurdu ama biz alışverişe giderdik. Güler o güle oynaya alışverişe giderdik. Ben babamın annemin yüzünün asıldığını hiç görmedim. Bakın memur olmalarına rağmen alabiliyorlardı, bakabiliyorlardı bize. Ama bugün geldiğimiz noktada artık o tatlı telaş yerini maalesef acı bir telaşa bıraktı.” dedi.
Okul kıyafetleri ve kırtasiye malzemelerinin fiyatlarının çok yüksek olduğundan şikayet eden başka bir veli ise, “Bir tane tişört 500 lira, eteği 1250 lira. Toplama vurursanız 2 ile 3 bin arasında bir fiyat ödedik sadece okul kıyafeti için. Defteriyle kitabıyla, işte üzerine de bir 6-7 bin lira koyarsanız 16-17 bin lira. Servis parası da ödedik. Önce heyecan var aslında ama parasal kaygısı da var. Okul heyecan kaygısı kafa kafaya gidiyor.” diye konuştu.
Okula başlama heyecanının yanında ekonomik kaygısı da yaşayan velilerden biri de şunları söyledi: “Servis dahil herhalde 45 bin lira civarında bir para ödedik. Okula başlama heyecanınız kaldı bu durumda. 3. sınıfa geçtiğimiz için bir önceki sınıftan gelen bazı şeylerimiz de vardı ama belli başlı kıyafetler aldık tabii. Kırtasiyemiz şu anda sadece 750 liralık tuttu. Bitti mi? Bitmedi daha defter falan almadık.”
Okul alışverişinin bitmediğini söyleyen velilerden bazıları ise beslenme çantasının içini doldurmanın da ayrı bir maliyet olduğunu belirtti. “Geçen sene yemekhane ücretini ayda 800 lira gibi bir şey ediyorduk. Şu anda 1900 lira istiyorlar. Bizim gelirimizde böyle bir artış yok.” diyen bir veli, “Yemek fiyatları filan peşin ödeniyor. Yemek ücretlerinde %100 gibi bir artış var.” şeklinde konuştu.
Eğitimin kalitesinin düşük olduğunu ve verilen paranın karşılığının alınamadığını ifade eden veliler ise yetkililerden eğitime önem vermelerini istedi. “Eğitimde verdiğiniz paranın karşılığını da alamıyorsunuz. Çünkü eğitim kalitemiz çok düşük. Dünya standartlarının çok altında. Görüyorsunuz üniversiteye giren çocuklarımız, 100 bin çocuğumuz sıfır çekmiş. Yüz bin çocuğumuz. Eğitimimiz bu kadar kötü noktada. Ve iyi bir gelecek inşa etmek için eğitime önem vermemiz gerekiyor, çocuklarımıza iyi eğitim vermemiz gerekiyor. O yüzden hep söylüyorum işte asıl beka sorunumuz bizim eğitim. O yüzden yetkililerin beka sorununa eğilmesi gerekiyor, eğitime eğilmesi gerekiyor.” dedi.