Otomobil Fiyatlarında yüzde 30 ile 50 arasında düşme söz konusu!

Otomobil Fiyatlarında yüzde 30 ile 50 arasında düşme söz konusu!

Mehmet Şimşek’in kredilerde sınırlamaya gideceklerini açıklamasının otomotiv sektörüne etkileri nelerdir? İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel ise Otomobil Fyatlarında yüzde 30 ile 50 arasında düşme söz konusu olduğunu...

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni dönemde kredilerde sınırlamaya gideceklerini, ikinci otomobile alacaklara kredilerin zorlaştırılacağını söyledi. Bu durum otomotiv sektörünü nasıl etkileyecek? Otomotiv sektöründe araç satışlarında neden bir durgunluk yaşanıyor? Sebebi nedir? Son gelişmeleri İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı sayın Hayrettin Ertemel yanıtladı.

Pandemi sürecinde otomobil fiyatları neden arttı?

Ertemel, pandemi sürecinde otomobil fiyatlarının gerçekten çok ciddi oranlarda bir yükseliş gösterdiğini belirterek, “Bazı marka modellerde yaklaşık %1.000-1.200 artışları meydana gelmişti. Burada tabii ki bu süreçte otomobilin bir yatırım aracı olarak görülmesi piyasamızı olumsuz yönde etkiledi diyebiliriz. Gerçek kullanıcılar erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşadı. Tabii burada son 3-4 aydan beri bakanlığımızın aldığı tedbirlerle şu anda bu normal seviyelere geldi diyebiliriz.

Sıfır araçlar için konuşursak artık eskiden olduğu gibi bir sene, bir buçuk sene gibi süreler değil, hepsinde en fazla belki bir ay, belki bir buçuk ay, çoğunda da artık hemen teslim pozisyonuna sıfır araçlar geldi. Arz talep dengesizliği ortadan kalktı esasında. Arzda bir sıkıntı yoktu fakat yatırımcı diye tabir ettiğimiz kişilerin sektöre müdahalesinden dolayı talepte bir fazlalık vardı. Bakanlığımızın aldığı tedbirler gerçekten bu anlamda çok kıymetli ve değerliydi. Bu tedbirler hayata geçtikten sonra diye tabir ettiğimiz kişiler piyasadan elini çekmeye başladı. Şimdi artık hem sıfır araçta hem ikinci el fiyatlar anlamında stabil hale gelmeye başladık diyebiliriz. Bu bizim için önemlidir. Çünkü 3 seneden beri sürekli araç fiyatları artmaktaydı, bu artık yoluna girdi” dedi.

Kredi erişimi konusunda ne gibi sorunlar var?

Ertemel, kredi erişimi konusunda sektörde ciddi bir sıkıntının olduğunu vurgulayarak, “Bu bugün için değil yaklaşık 1-1,5 seneden beri ikinci el otomotiv sektörünün önemli bir problemi. Bakanımız bundan ilgili bir açıklama yaptı. Buradan şunu anlıyoruz, otomotiv ve emlak kredileri konusunda hala bir sıkılaştırma söz konusu. Bunun piyasaya yansıması olumlu anlamda olmayacak tabii ki yani bunu söyleyebiliriz net olarak. Fakat sıfır araçlarla ilgili bayiler çeşitli kampanyalar başlattı, bunların da olumlu etkilerini göreceğiz yakında. Ama dediğim gibi ikinci el otomotivde kredi erişim konusunda bir sıkıntı var diyebiliriz. Bu da piyasamızda olumsuz yönde etkiliyor şu an. Yoksa biraz daha o fiyatların geri çekilmesini, kampanyaların devreye girmesini mi beklemek lazım araç alacaklar?” diye sordu.

Araç alacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?

Ertemel, araç alacaklara şu tavsiyelerde bulundu: “İlk önce en önemli söyleyeceğim şey şu, artık piyasadaki köpük ortadan kalktı. İnternette araçların fazla fiyat talep eden kişilerden bu araçları almamalarını özellikle tavsiye ediyoruz, bunları bakanlığımıza da şikayet etmelerini de istiyoruz. Çünkü bu kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişilerin ellerinde araçlar hala mevcut ve bunları bir şekilde satmaya çalışıyorlar. Sıfır araçlarla ilgili de artık fazladan rakamlar vermesine gerek yok tüketicinin. Evet, şu an bir alım fırsatı var mı? Var. Piyasamızda bir durağanlık söz konusu. %30 ile %50 arasında fiyatlarda bir gerileme söz konusu. Gerçek ihtiyaç sahiplerinin eğer araç erişimi lazımsa bunları almalarında fayda olduğunu düşünüyoruz şu anda. Alabilirler, fiyatlar şu anda yükseliş trendinde değil. Bayiler kampanyalara başladılar, yılbaşına kadar bunlar devam edecek. Çünkü bayilerin ve distribütörlerin hedefleri de var burada adetleri tutturmak anlamında. Yılbaşına kadar bunu fırsata çevirmelerinde fayda olduğunu düşünüyorum tüketicilerin.”

Sektörün talepleri nelerdir?

Ertemel, Otomobilciler Satıcıları Otomobil Satıcıları Derneği olarak sektörün daha da hareketlenmesi için hükümete önerilerinin olduğunu belirterek, "Şimdi burada yeni Ticaret Bakanımız Ömer Bolat göreve geldikten sonra sektörle çok ciddi diyalog halinde. Kendisi de sektörümüzden gelen bir isim olduğu için bizim sorunlarımızı çok iyi biliyor ve çözüm odaklı çalışmalar yapıyor. Bizim en büyük talebimiz ikinci el otomotiv sektörünün kayıt altına alınmasıdır. Bu hem vergi kaybını önleyecek hem de tüketicinin mağduriyetini azaltacaktır. Bunun için bakanlığımızla ortak bir çalışma yürütüyoruz ve inşallah yakın zamanda bu hayata geçecektir. Bir diğer talebimiz ise kredi faiz oranlarının makul seviyelere indirilmesidir. Şu anda ikinci el otomotivde kredi faiz oranları %2 ile %3 arasında değişiyor ki bu çok yüksek bir orandır. Bu oranların %1’in altına çekilmesi hem tüketiciyi hem de sektörü rahatlatacaktır. Bunun için de bakanlığımızla görüşmelerim.

Sektörün geleceği nasıl görünüyor?

Ertemel, otomotiv sektörünün geleceği hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, “Otomotiv sektörü Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biridir. Hem üretim hem de istihdam anlamında büyük bir katma değer sağlamaktadır. Bu sektörün gelişmesi ve büyümesi için hem devletin hem de özel sektörün ortak bir vizyon ve strateji belirlemesi gerekmektedir. Özellikle elektrikli ve otonom araçlar gibi yeni teknolojilerin gündemde olduğu bir dönemde, Türkiye’nin bu alanda rekabet edebilir bir konuma gelmesi için gerekli yatırım ve teşviklerin sağlanması şarttır. Biz otomobil satıcıları olarak bu sürece hazırız ve destek vermeye hazırız. Sektörümüzün geleceğine güveniyoruz ve umutluyuz” diye konuştu.