OVP’de yurttaşın cebine dokunacak maddeler

OVP’de yurttaşın cebine dokunacak maddeler

Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve dalgalı döviz kuru uygulamasının devam edeceği belirtildi. Programda kredi kartlarına kısıtlama, vergi ve cezalarda artış, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’yle çalışanların...

AKP hükümetinin 2024-2026 dönemine ilişkin ekonomi politikalarını belirlediği Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazete’de yayımlandı. Programda enflasyonla mücadele, sıkı para politikası ve dalgalı döviz kuru uygulamasının devam edeceği vurgulanırken, yurttaşın hayatını doğrudan etkileyecek önemli maddeler de yer aldı. İşte OVP’de dikkat çeken başlıklar:

Kredi kartlarına kısıtlama

OVP’de enflasyonla mücadelede “tüketimi dizginlemeyi” hedefleyen program uyarınca, yurttaşların kredi kartı kullanımı yeniden düzenlenecek. Programda “Kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecektir” denilerek bu alanda kullanımı sınırlayacak önlemler alınacağını ortaya koydu. Seçimler sonrası göreve gelen yeni ekonomi yönetimi kart kullanımını azaltmak için kredi kartı asgari ödeme ve kullanım limitleri artırılmış ve taksit sayısı azaltılmıştı. Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Kredi kartı bir çeşit tüketiciye açılan kredidir. Genel anlamda iç talebi sınırlamaya dönük bir eğilim görüyoruz. Taksit sayıları düşürülebilir,belli ürün kategorilerinde bu tamamen kaldrılabilir. Bu tür uygulamalar görebiliriz” dedi.

Vergi ve cezalarda artış

Bütçe açığını halktan alınan vergilerle kapatmaya çalışan iktidar, yeni OVP’yle önümüzdeki 3 yıllık dönemde de buna devam edeceğini açıklamış oldu. OVP’nin Kamu Maliyesi hedefleri başlığında vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmaların devam edeceği belirtildi. Gelir, kurumlar, emlak, MTV ve değerli konut vergisinin kapsamının genişletilmesi ve vergi oranlarının artırılması hedefleniyor.

OVP’de bu yıl 4.2 trilyon lira olan vergi gelir hedefi, 2024’te 3 trilyondan fazla artırıldı. Önümüzdeki yıl yurttaştan 7 trilyon 407 milyar TL vergi toplamayı hedefleyen ekonomi yönetimi, 2025 ve 2026 yıllarında ise bunun 2’şer trilyon artırmayı planlıyor. Buna göre iktidar 2025’te 9.5 trilyon TL, 2026’da 11.3 trilyon TL vergi toplayacak.

OVP ile vergi cezalarının kapsamının genişletilmesi ve ceza tutarlarının artırılacağı mesajı veriliyor. Programın Politika ve Tedbirler bölümündeki “Kamu gelirlerine yönelik tahsilat performansı artırılacak, vergi cezaları caydırıcılığı güçlendirecek şekilde gözden geçirilecektir” ifadelerine yer verildi.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Planda yer alan bilgiye göre Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işverenlerin de katkısı ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) kurulacak. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde çıkarılması hedefleniyor. Düzenleme, daha önce yürürlüğe giren Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) benzer otomatik katılım sistemini öngürüyor. Kapsam dahilindeki tüm çalışanlar karma TES’e dahil olacak, sonra dileyen kişi isteğe bağlı TES’e geçiş yapabilecek. İkinci bir emeklilik sistemi olarak planlanan TES’e katılan çalışanların maaşlarından yapılan kesinti emeklilik yatırım fonlarına yönlendirilecek. Birikimler emeklilik yatırım fonları aracılığıyla değerlendirilecek. Çalışan fon seçimini kendisi yapacak, reel getiri buna göre oluşacak.

Özelleştirmeler devam edecek

Programda hükümetin önemli bir gelir kaynağını da özelleştirmeler oluşturacak. OVP’de “Hazine taşınmazlarının ekonomiye kazandırılması sağlanacak” ifadelerine yer verilirken 2023 yılında 12 trilyon liralık özelleştirme yapılacağı belirtildi. Özelleştirme gelirleri 2024’te 10 trilyon lira, 2025’te 8 trilyon lira, 2026’da ise 7 trilyon lira olarak hedeflendi. Özelleştirme kapsamında enerji, madencilik, liman, demiryolu, telekomünikasyon gibi stratejik sektörlerdeki kamu varlıklarının satışı gündemde olacak.