Özel Savcı Mueller’dan 13 Rus Hakkında Suç Duyurusu
Rusya soruşturmasını yürüten özel savcı Robert Mueller, 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kuruluş hakkında ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Federal savcılarca açıklanan suç duyurusunda, Ruslar’ın, 2016 başkanlık seçimleri sırasında siyasi fikirleri etkilemek için Amerikalılar'ın adını kullanarak sahte yollarla ilanlar satın aldığı ve sahte sosyal medya paylaşımları yaptığı iddia ediliyor.
Suç duyurusunda yer verilen iddialar, Amerikan başkanlık seçimlerine Ruslar’ın yasadışı müdahalesi konusunda bugüne kadarki en doğrudan suçlamaları oluşturuyor.
İddianamede, amacın, “2016 başkanlık seçimleri dahil Amerikan siyasi sistemi içerisinde nifak tohumları ekmek” olduğu belirtildi
Suçlamalar arasında komploculuk, elektronik sahtekarlık, banka dolandırıcılığı ve ağır kimlik hırsızlığı gibi suçlar bulunuyor.
Özel savcı Mueller, Rusya’nın ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları ve Trump kampanyasıyla Kremlin arasında uygunsuz bir koordinasyonun olup-olmadığını araştırıyor.
Soruşturmada bugüne kadar Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı ve eski kampanya yöneticisi dahil 4 kişiye suçlama yöneltilmişti.
Adalet Bakan Yardımcısı Rod Rosenstein, haklarında iddianame hazırlanan 13 Rus vatandaşı ve 3 Rus kuruluşun, 2016 seçimleri ve siyasi sistemde “güvensizlik yaymayı” amaçladığını söyledi.
Rosenstein, suç duyurusunun, Ruslar'ın müdahalesinin ABD seçimlerinin neticesini etkilediği yönünde bir iddiayı içermediğini belirtti.
Rosenstein ayrıca, iddianamenin, seçimlere müdahale çabalarına herhangi bir Amerikalı'nın bilerek katıldığı yönünde bir suçlamanın da bulunmadığını kaydetti.
Trump'ın ilk tepkisi
Başkan Donald Trump, konuyla ilgili ilk açıklamasını Twitter üzerinden yaparak, iddianamede Rusya’nın seçimleri etkileme çabalarına 2014’te başladığının belirtildiğine işaret ederek, bunun kendisinin başkanlığa aday olmasının çok öncesine denk geldiğine dikkati çekti.
Trump mesajında, “Seçimin sonuçları etkilenmedi. Trump kampanyası yanlış bir şey yapmadı – (Ruslarla) gizli işbirliği yok” diye yazdı.
Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da yazılı açıklamasında, Trump’ın konuyla ilgili kapsamlı biçimde bilgilendirildiğini ve özel savcının soruşturmasının “Trump kampanyasıyla Rusya arasında gizli işbirliği olmadığını ve seçimin sonuçunun değiştirilmediğini ya da etkilenmediğini” belirtmesinden memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Açıklamada, Trump’ın şu sözleri de aktarıldı: “Amerikalılar olarak bir araya gelmemiz her zamankinden daha önemli. Nifak ve garez tohumları ekmeye çalışanlara izin veremeyiz. Saçma partizan saldırılara, vahşice ve yanlış suçlamalara, zoraki teorilere son vermenin zamanı. Bunlar sadece Rusya gibi kötü aktörlerin gündemine hizmet ediyor ve kurumlarımızın ilkelerini koruma adına hiçbir yarar sağlamıyor. Demokrasimizi ve seçimlerimizin bütünlüğünü korumak için Amerikalılar olarak birlikte durmalıyız.”
Savcıların iddianamesinde, müdahalenin seçimin sonucunu değiştirdiği yönünde bir iddiaya yer verilmiyor ancak bu seçenek dışlanmıyor.
Putin'e yakın işadamı da listede
Bu arada iddianamede suçlanan kişilerden birinin, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bağları bulunan bir işadamı olduğu ortaya çıktı.
St.Petersburg kentinden Yevgeny Prigozhin adlı işadamı, Rus medyasında “Putin’in şef aşçısı” olarak geçiyor. Prigozhin’in restoranları ve yemek şirketleri, geçmişte Putin’in yabancı liderlerle yemeklerine ev sahipliği yapmıştı. Putin’le ilişki kurmasından sonraki yıllarda Prigozhin’in işleri, orduya hizmet sunma düzeyine kadar ilerledi.
Prigozhin’in mal varlığı arasında, Suriye’ye özel Rus savaş uçakları gönderdiği söylenen bir petrol ticareti şirketi de bulunuyor. Prigozhin, ABD’nin yaptırım listesinde de yer alıyor.
PayPal da kullanılmış
Öte yandan, online ödeme şirketi PayPal da beklenmedik biçimde Rusya soruşturmasının içine çekildi. Federal savcılar, Rus yetkililerin, 2016 seçimlerinde seçmenleri etkileme amaçlı propaganda faaliyetlerinin harcamaları için PayPal’u kullandığını iddia ediyor.
İddianamede, davalıların genel harcamaların yanısıra Facebook ilanları için para transferinde PayPal’ı ana kanal olarak kullandığı suçlaması yer alıyor. Savcılar, hesapların PayPal’ın güvenlik tedbirlerini aşmak için sahte kimlikler kullanılarak açıldığını belirtiyor.
PayPay, konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı’yla işbirliği yaptığını açıkladı ve sağladığı hizmetlerin yasadışı kullanımını önlemeye ve bununla mücadele etmeye yoğun şekilde odaklandığını kaydetti.
Bu arada California eyaletinden bir kişinin, ABD seçimlerine müdahale eden Ruslara farkında olmadan banka hesapları sattığını itiraf ettiği ortaya çıktı.
Richard Pinedo adlı kişi bu ay başında, banka hesapları açmak için çalınmış kimlikler kullandığını kabul etti. Bu hesapların daha sonra Ruslar tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Adalet Bakanlığı sözcüsü, Pinedo’nun o sırada Ruslarla iş yaptığını bilmediğini söyledi.