Paris Türk Folkloruyla Aydınlanıyor UNESCO'nun '2023 Aşık Veysel Yılı'nda Aşık Veysel'e Saygı.

Paris Türk Folkloruyla Aydınlanıyor UNESCO'nun '2023 Aşık Veysel Yılı'nda Aşık Veysel'e Saygı.

Türkiye, '2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı'nı, efsanevi halk şairinin mirasını onurlandıran 'Dostlar Beni Hatırlasın' etkinliğiyle kutlarken, Paris'teki büyüleyici akşamın detayları haberimizde.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, "2023 UNESCO Dünya Aşık Veysel Yılı" kapsamında Paris'in kalbinde büyüleyici bir anma töreni düzenledi. "Dostlar Beni Hatırlasın" başlıklı etkinlik, değerli halk şairinin aramızdan ayrılışının 50. yılı anısına düzenlendi.

Açılış Vitrini

Etkinlik, Aşık Veysel'in ikonik eseri "Uzun İnce Bir Yoldayım"ın yeniden yorumlanan galasıyla başladı. Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Gülnur Aybet ile sanatçı Murat Karahan'ın işbirliği geceye büyüleyici bir hava kattı.

Sanatsal Yorumlamalar ve Anlatılar

Güzel Sanatlar Müdürü Ömer Faruk Belviranlı' nın genel sanat yönetmenliğinde izleyiciye, Aşık Veysel'in hayatı ve eserleri üzerinden bir anlatım ve müzik yolculuğu yaşatıldı. Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı ve Müdür Yardımcısı Sükun Işıtan'ın performanslarıyla şairin mirası canlı bir şekilde hayata geçirildi.

Müzikal Övgüler

Orkestra Şefi Enver Merallı yönetimindeki gecede, Aşık Veysel'in şarkılarının vokalistleri Elif Buse Doğan, İsmail Altunsaray, Mahriban Akkuş ve Pelin Karakuş'un duygulu yorumlarıyla sahnelendi. Öne çıkanlar arasında Mustafa Kemal Atatürk'e ve Cumhuriyet'e ithaf edilen şiirlerinin yanı sıra efsanevi "Kara Toprak" adlı şiirlerinin dokunaklı okunması da yer aldı.

Kapanış Konuşmaları ve Gelecek Vaatler

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ise Aşık Veysel'in küresel kültürel önemine vurgu yaptı. Etkinlik, Türkiye'nin kültürel zenginliğini dünyayla paylaşma, küresel adaleti, barışı ve hoşgörüyü güçlendirme taahhüdünün bir göstergesiydi.

UNESCO'nun Onayları ve Gelecek Projeleri

Büyükelçi Aybet, etkinliğin amacının Aşık Veysel'in evrensel çekiciliğini sergilemek olduğunu vurguladı. Yeni düzenlenen "Uzun İnce Bir Yoldayım", müziğinin türlere uyarlanabilirliğini göstermeyi ve mirasını küresel bir izleyici kitlesine ulaştırmayı amaçlıyor.

Yankılanan Bir Miras

Paris'teki etkinlik, yalnızca Türk kültüründeki anıtsal bir şahsiyete saygı duruşunda bulunmakla kalmadı, aynı zamanda Aşık Veysel'in eserlerinin günümüz dünyasındaki ebedi geçerliliğini de güçlendirdi. Şairin "Ben Giderim Adım Kalır" sesinin yankılanmasıyla sona eren gecede izleyiciler, sınırları ve nesilleri aşan bir mirasla derin bir bağ kurarak ayrıldı.