Pedagojik nedir ve bilmemiz gereken kavramlar nelerdir?
Pedagojik, pedagoji ile ilgili anlamına gelmektedir. Bu durumda pedagojikten de önce, pedagojinin ne olduğunu bilmemizde yarar var.
Türk Dil Kurumu sözlüğünde pedagojinin Fransızca bir kelime olduğu yazmakta ve ‘eğitim bilimi’ anlamında kullanıldığı belirtilmektedir.
Terim olarak baktığımızda ise pedagoji; çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini inceleyen bilim dalını ifade etmektedir. Son yıllarda toplumlarda, çocuk haklarına dikkat ederek ve kaliteli bir eğitimle çocuk yetiştirme konusunda büyük bir bilinç oluşmuş durumdadır. Bu durum ülkelerin gelişmişlik düzeyine paralel olarak karşımıza çıkmaktadır. Artan bu bilinç pedagoji ilmine olan ilgiyi artırmış ve toplumlarda ihtiyaç haline getirmiştir. Bu nedenle Pedagojik nedir’i “pedagoji bilimi ile ilgili olan ders ya da kavramlardır” şeklinde yanıtlamak doğru olacaktır.
Eğitsel kelimesi de bazen pedagojik anlamında kullanılmaktadır. Bazı okullarda, özellikle küçük yaşlardaki okul öncesi dönem çocuklarına eğitim veren kurumlarında pedagoglar kadrolu olarak çalıştırılmaktadır. Özellikle dikkat eksikliği ve sosyal uyumsuzluk gibi durumlarda pedagoglardan yardım alınmaktadır.
Sosyal açıdan uyumlu ve ruhsal açıdan sağlıklı bireyler yetiştirmek için pedagoglardan yardım almak zorunlu hale gelmiştir. Bu açıdan bakıldığında sorusuna “çocukların eğitiminde ve yetiştirilmesinde ebeveynlere destek sunan, sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunan eğitsel önerilerdir” diyebiliriz.
Pedagog nedir diye baktığımızda pedagoji alanında uzmanlaşmış ve bu işi bazı kurumlarda bir meslek olarak icra eden kamu görevlilerine pedagog denmektedir. Pedagoglar, çocukların büyümesi sırasında, özellikle sorunlu dönemlerde çocuğa nasıl davranılması gerektiği konusunda ebeveynlere yön verirler. Çocuğun zihinsel, ahlaksal ve sosyal yönden nasıl sağlıklı bir şekilde gelişebileceği konusunda, çevreye uyumu konusunda anne-babalara yardımcı olurlar.
Bu durumda pedagoji nedir sorusuna “çocukların eğitiminden sorumlu kısmen anne-babaların, özelliklede öğretmenlerin alması gereken bir eğitim programıdır” şeklinde cevap verebiliriz.
Pedagojik nedir sorusunu Milli Eğitim Bakanlığı ise şöyle tanımlıyor: Milli Eğitim Temel Kanuna göre bir kimsenin öğretmen olabilmesi için alması gereken eğitim programlarından birisi de pedagojik formasyon eğitimidir. Eğitim Fakültelerinde okutulan sınıf yönetimi, eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi, çocuk gelişimi vb. dersler pedagojik formasyon dersleridir. Diğer fakültelerden mezun olup öğretmen olmak isteyenlerin bu formasyon derslerini alması zorunlu tutulmaktadır.
Pedagoji ne demek ve pedagog nasıl olunur?
Üniversitelerin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümlerinden mezun olanlar pedagog unvanı alırlar. Toplumun geleceği adına ruhsal açıdan sağlıklı, davranışsal problemlerden uzak bireyler yetiştirmek için pedagoji alanına gelişmiş devletler önem vermektedir