Petrol Fiyatları Artarken Akaryakıt Fiyatları Rekor Kırabilir

Petrol Fiyatları Artarken Akaryakıt Fiyatları Rekor Kırabilir

Petrol fiyatları, ABD’deki sondaj hızının yavaşlamasıyla artmaya devam ediyor. Bu da akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de yeni rekorlar kırabileceği anlamına geliyor. İşte petrol ve akaryakıt piyasasındaki son gelişmeler…

Petrol fiyatları, ABD’deki sondaj hızının yavaşlamasıyla artmaya devam ediyor. Bu da akaryakıt fiyatlarının Türkiye’de yeni rekorlar kırabileceği anlamına geliyor. İşte petrol ve akaryakıt piyasasındaki son gelişmeler…

ABD’de Sondaj Hızı Yavaşlıyor

Baker Hughes tarafından Cuma günü yayınlanan yeni verilere göre, ABD’deki toplam aktif sondaj kulesi sayısı bu hafta yine 5 düştü. Toplam teçhizat sayısı bu hafta 659’a düştü. Baker Hughes, bu yıl şu ana kadar 120 aktif sondaj kulesi kaybı tahmininde bulundu. Bu haftaki sayı, pandemiden önceki 2019’un başındaki sondaj kulesi sayısından 416 daha az sondaj kulesi.

Petrol kulesi sayısı, 2023’te şu ana kadar 96 artarak bu hafta 4 azalarak 525’e geriledi. Gaz kulesi sayısı, yılın başından bu yana 28 aktif gaz kulesi kaybıyla 128’de aynı kaldı. Çeşitli kuleler geçen hafta 1 teçhizat kaybetti.

Permiyen Havzasındaki sondaj kulesi sayısı 5 sondaj kulesi düşerek geçen yılın aynı döneminde 18 sondaj kulesi altına indi. Eagle Ford’daki teçhizat sayısı 1 düştü ve şimdi geçen yılın bu zamanına göre 18 daha az.

Primary Vision’ın tamamlanmamış kuyuları tamamlayan mürettebat sayısının bir tahmini olan (yeni kuyular açmaktan daha ucuz olan) Frac Yayılma Sayısı bu hafta düştü. Frac yayılma sayısı, önceki hafta 274’ten 28 Temmuz’da sona eren haftada 268’e düştü. Frac yayılma sayısı, yıla başladığı yerden 10 daha yüksek.

En son haftalık EIA tahminlerine göre, ABD’deki ham petrol üretim seviyeleri 28 Temmuz ile biten haftada günde 12,2 milyon varilde kaldı - yılın başındaki üretim seviyeleriyle aynı seviyede. ABD üretim seviyeleri, bir yıl öncesine göre şu anda günde 100.000 varil arttı.

Petrol Fiyatları Yükseliyor

ABD’deki sondaj hızının yavaşlaması, petrol arzının daralmasına ve talebin artmasına neden oluyor. Bu da petrol fiyatlarını yukarı çekiyor. Cuma günü 11:19 ET’de, WTI kriteri gün içinde 0,50 (+'dan işlem görüyordu - geçen hafta bu zamana göre varil başına 2 $'dan fazla. Brent kıstası gün içinde 0,65 Dolar (+%0,76) artışla varil başına 85,79 Dolardan işlem görüyordu - bir hafta öncesine göre varil başına yaklaşık 1 Dolar artış.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş, küresel ekonomik toparlanmanın ve aşılamaların ilerlemesinin etkisiyle de destekleniyor. Petrol talebi, özellikle Asya ve Avrupa’da artıyor. OPEC+ grubu da petrol arzını kademeli olarak artırma konusunda temkinli davranıyor. OPEC+ üyeleri, Ağustos ayında günlük 400.000 varil daha fazla petrol pompalamaya başladı. Grup, Eylül ayında da aynı miktarda artış yapmayı planlıyor.

Akaryakıt Fiyatları Rekor Kırabilir

Petrol fiyatlarındaki artış, akaryakıt fiyatlarını da etkiliyor. Türkiye’de akaryakıt fiyatları, bu yıl içinde defalarca zam gördü. Buda önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarına çok daha büyük zamların geleceğine işaret ediyor. Ki bugün an itibari ile benzin İstanbul’da 36.10 TL, Ankara’da 36.57 TL, İzmir’de 36.69 TL ve Antalya’da 37.20 TL iken; İstanbul’da motorinin litresi 36.51 TL, Ankara’da 36.99 TL, İzmir’de 37.18 TL ve Antalya’da 37.70 TL’den satılıyor.

Petrol fiyatlarında ki bu artışlar devam ettiği müddetçe, uzmanlara göre akaryakıt fiyatları Türkiye’de yeni rekorlar kırabilir. Akaryakıt fiyatlarının yüksek olması, hem tüketicilerin hem de üreticilerin bütçesini olumsuz etkiliyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış, enflasyonu da tetikliyor.

Petrol ve akaryakıt piyasasındaki son gelişmeleri takip etmek için bizi izlemeye devam edin.