Sağlık Bakanlığı’ndan Mülakat Şoku: Seçim Vaatleri Unutuldu, Liyakat Göz Ardı Edildi

Sağlık Bakanlığı’ndan Mülakat Şoku: Seçim Vaatleri Unutuldu, Liyakat Göz Ardı Edildi

Sağlık Bakanlığı, görevde yükselme ve unvan değişikliği için mülakat yapacağını duyurdu. Bu karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaatlerine aykırı ve liyakat ilkesini yok sayıyor. Sağlık emekçileri Sendikası, mülakatın torpilin kapısını açtığını söylüyor

Sağlık Bakanlığı, görevde yükselme ve unvan değişikliği için yapacağı atamalarda mülakat uygulayacağını açıkladı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce verdiği “mülakata son vereceğiz” sözüne ters düştü. Sağlık emekçileri Sendikası, mülakatın liyakat ilkesini yok ettiğini ve torpilin kapısını açtığını belirtti.

Mülakata Son Vereceğiz Demişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 seçimleri öncesinde yaptığı konuşmalarda, kamu kurumlarında işe alım ve terfi süreçlerinde mülakat uygulamasına son vereceklerini söylemişti. Erdoğan, “Bundan sonra haksızlık, hukuksuzluk olmayacak. İşe alınırken mülakat yapmayacağız” demişti.

Erdoğan, mülakatların adaletsizliğe yol açtığını belirterek, “Biliyorsunuz 90 puan alan insanlar, 95 puan alan insanlar mülakata giriyorlardı. 60-65 puan alanlar mülakatta memur atanıyor veya işe başlıyorlar. Ama 90 puan alan insan mülakatta eleniyordu. Kafalar karışıyordu” ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bakanlığı Sözde Kaldı

Erdoğan’ın bu sözleri üzerine seçim vaatlerine dayanarak sözlü sınavın yapılmayacağını düşünen sağlık emekçileri, Sağlık Bakanlığı’nın son ilanıyla hayal kırıklığına uğradı. Bakanlık, kendi içinde atayacağı 500 görevde yükselme ve 970 unvan değişikliği kadrosu için mülakat yapacağını duyurdu.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı sınavda baraj puanı 60 olarak açıklandı. Ancak görevde yükselme ya da unvan değişikliğini kazanabilmek için gerekli son adım olan sözlü mülakatın baraj puanı ise 70 olarak ilan edildi. Bu durumda yazılı sınavda yüksek puan alan adayların sözlü sınavda elenebileceği veya düşük puan alan adayların torpille atama alabileceği ihtimali ortaya çıktı.

Sağlık Emekçileri Sendikası Tepkili

Sağlık emekçileri Sendikası Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, mülakat geleneğinin devam ettiğini, bu ilanın alım değil davet olduğunu ve liyakat ilkesini yok ettiğini söyledi. Yalçınkaya, “Bilgi düzeyde yazılı sınavda siz zaten ölçtünüz bunu. Bir konuyu kavrayıp özetleme, bir konuyu kavrayıp özetlemiyorsa 95 puan alabilir mi yazılı sınavda bir kamu emekçisi?” diye sordu.

Yalçınkaya, mülakatın torpilin olacağını da işaret ederek, “Yazılı sınavda 95 almış bir arkadaşımız var, bir de 60 puan almış bir arkadaşımız var. Siz bunu sözlü sınava sokarak 95 puan almış arkadaşımızı eriyorsunuz, 60 puan alan arkadaşımızı yerleştiriyorsunuz. Yani liyakatla alınmış 35 puanı yok sayıyorsunuz” dedi.

Liyakatsiz Atamaların Sonucu: Ekonomik Kriz

Sağlık Bakanlığı’nın mülakat kararı, sadece sağlık emekçilerini değil, tüm kamu çalışanlarını ve yurttaşları ilgilendiriyor. Çünkü liyakatsiz atamaların sonucunda yaşananları biliyoruz. İşte son 5 yıla baktığınız zaman, ekonominin başına getirilen isimler, Merkez Bankası’nın başına getirilen isimler ne oldu? Türkiye ekonomik kriz yaşıyor, büyük bir dar boğazın içinde.

Liyakatsiz atamaların cezasını kim çekiyor? O liyakatsiz atamayı yapana bir şey oluyor mu? Veya o koltuğa oturana herhangi bir şey oluyor mu? Görüyorsunuz, muhtemelen elinde çekirdek çitleyip bizi izliyorlardır ne oluyor diye. Ya da servetlerine servet katmaya devam ediyorlardır. İki üç yerden maaş almaya devam ediyorlardır. Olan o ama bize oluyor. Yurttaş olarak her şeyin cezasını bizler çekiyoruz.