Sahurda bu yiyecekleri sakın tüketmeyin! Bütün gün susuzluk çekmek ve karın ağrısı yaşamak istemiyorsanız dikkat...

Sahurda bu yiyecekleri sakın tüketmeyin! Bütün gün susuzluk çekmek ve karın ağrısı yaşamak istemiyorsanız dikkat...

Ramazan ayına girildiği bu günlerde vatandaşların en çok merak ettikleri konu sağlıklı bir ramazan ve oruç süreci geçirmenin nasıl olduğu ile ilgili oldu. Bu anlamda uzmanlar tarafından önemli uyarılar yapılarak sahurda dikkat edilmesi gerekenleri aktardı

İslam aleminin mübarek Ramazan ayı başlamışken milyonlarca oruçlu insan için en önemli husus elbette beslenme düzeni ve uzun süre tok tutan yiyeceklerin neler olduğunun yanında sahurda ne tür gıdaların uzun süre açlık hissi uyandırmayacağı ile ilgili oluyor.

Sahurda bu yiyecekleri sakın tüketmeyin! Bütün gün susuzluk çekmek ve karın ağrısı yaşamak istemiyorsanız dikkat...- Sağlıklı bir ramazan süreci geçirebilmek için uzmanlar tarafından belirlenen beslenme şekilleri için oruç sürecinde özellikle sahurda ne tür besinler tüketilmesi gerektiği ve hangi tür besinlerin ise asla tüketilmemesi gerektiği konusundaki haberi sizler için düzenledi.

Ramazanda doğru beslenme şekillerinin önemine dikkat çeken uzmanlar tarafından yanlış bir sahur ve oruç sürecinin insan sağlığına faydadan çok zarar getirmemesi için önemli tüyolar verdiler. Bu anlamda Dr. Fevzi Özgönül, ramazan boyunca nasıl beslenilmesi gerektiğini maddeler halinde aktardı.619688b845d2a07ffcb24cd9-1.webp

SAHUR SOFRANIZDA BUNLARI BULUNDURUN

Öncelikli olarak Özgönül, ramazan süreci boyunca elbette sahur yapmadan oruç tutulmaması konusunda uyarılar yaparak yumurta, süt ve fındığa dikkat çekerek besin ve protein değerlerinden bahsetti.

1-Yumurta: Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır. Özellikle haşlanmış yumurta uzun süre tokluk hissi verir, Yumurtanızı sebzeli veya peynirli omlet şeklinde de yiyebilirsiniz.

2- Süt: Sahurda içeceğiniz bir bardak süt sizi uzun süre tok tutar ve gün içinde kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.

3- Fındık, Ceviz, Badem: Kuru yemişler bol posa içerdiğinden ve sağlıklı yağlardan zengin olduğundan sahurda sizi beslemek için harika bir seçenek. Ekmek yerine kavrulmamış kuru yemişlerden yemeye çalışın.

4-Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir: Sahurda 1-2 adet kuru meyve yiyebilirsiniz tokluk sağlar olur ayrıca bu dönemde sık görülen kabızlık probleminin de engellenmesine yardımcı olur.​​​​​​​

5-Yeşillikler: Bağırsak hareketlerimizin uzun süre devam etmesi için sahurda çiğ sebzeler ve yeşilliklere yer verin.

6-Mercimek köftesi: Sahurda unlu, patatesli yoğun karbonhidratlı yiyecekler yerine protein ve vitamin kaynağı mercimek köftesini tercih edin.

7-Tabii ki sahurda kahvaltı yapamam diyenler en iyi seçim hurma ve kuru yemişler. Çöl meyvesi olan hurma susamanızı engeller ve yüksek enerji kaynağıdır. Fındık, ceviz, bademle birlikte yiyin.

SAHURDA BUNLARI SAKIN TÜKETMEYİNsosis-salam-sucuk-sevenler-bunu-duyunca-cok-10603016-7649-amp.jpg​​​​​​​

Sahurda besin değeri yüksek ve protein içerikli gıdaların yanı sıra, ani şeker yükselmeleri yaşatabilecek olan gıdalardan ise kesinlikle uzak durulması gerektiği aktarıldı. Özellikle fazla şekerli ve fazla tuzlu gıdaların fayda değil zarar verebileceği ve gün içerisinde susuzluk yaşanmasına neden olabileceğinin altı çizildi.

1-Bal,reçel, pekmez: Şekerli besinler size ani doygunluk sağlayarak iyi beslenmenizi engeller, ertesi gün kan şekerinizin düşmesine neden olacağından sahur sofranızda yer almasın.

2-Tuzlu peynirler, zeytin, turşu: Çok fazla tuz içeren bu besinleri sahurda yemeyin gün içinde susamanıza neden olacaktır.

3-Salam, sucuk, sosis: İşlenmiş etlerden olan bu besinler sahur için oldukça ağır ve baharatlı besinlerdir aynı şekilde susamanıza da neden olacağından şarküteri ürünü etleri de sahurda yemeyin.

4- Poğaça, börek, pide: Midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.

5-Aşırı yağlı yemekler ve kızartmalar: Gece uyumadan yiyip yatacağınızdan sabah uyandığınızda yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olur.”