Schengen vizesi ile ilgili son dakika gelişmesi! Dijital başvuru ile vize başvuruları kolaylaşacak
Schengen vizesi Avrupa Birliği'ne üye olan ülkeleri seyahat etmek için alınması gereken vize türüdür. Bu vizenin edinilmesi oldukça zordur. Peki bu yeni sistem kimleri kapsayacak?
Schengen vizesi ile ilgili son dakika gelişmesi! Dijital başvuru ile vize başvuruları kolaylaşacak: Avrupa ülkelerini ziyaret edebilmek için gereken Schengen vizesi alımı şu anda oldukça zor. Özellikle bazı ülkeler için daha da zorlaştırılıyor. Peki gündeme gelen dijital başvuru süreci ne zaman başlayacak?
BU SİSTEM NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilmek için gerekli olan vize türü Schengen vizesi 2031 yılında internet üzerinden online bir şekilde yapılabilecek. Özellikle pandemi sonrasında gündeme gelen bu uygulama ile başvuruların kolaylaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca bazı aracı kurumların insanları dolandırmasına karşı da bir tedbir niteliğindedir. Lahey Komisyonu tarafından hazırlanmış olan dijital vize önerisi Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komitesi'nde kabul edildi.
Bu uygulamanın kullanıma açılması için AP ve AB 2023 yılını öngörüyor. Bu uygulamada beş yıllık geçiş döneminden sonra ise tamamen kullanıma açılacağı tarih ise 2031 tarihi olarak kararlaştırılmıştır. Bu uygulama tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeleri tarafından kullanılacak.
Telegram'dan gizli sohbet özelliği! Bu özellik nasıl kullanılır?
Spotify üyelik ücretlerine yüzde 42 zam yaptı!
DİJİTAL VİZE BAŞVURUSU DETAYLARI
Bu düzenleme ile vize başvurusu tabi ki daha kolay hale gelecek. Aracılar ile uğraşmadan Schengen vizesi alımı yapılabilecek. Başvuru yapacak olan kişinin konsolosluk ya da büyükelçiliklere gitmesi gibi zorunluluklar ortadan kalkacak. Buna karşın başvuru yapacak olan kişilerin gerekli belge ve değerlendirmeleri eksik veya yanlış girenlerin ise başvuruları kabul edilmeyecek.
HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ OLACAK?
Söz konusu yeni sistem öneri yasalaştıktan sonra kullanım için öngörülen tarihte yalnızca Schengen müktesebatını tam olarak uygulayan ülkeler t arafından kullanılacaktır. Bu müktesebatı tam olarak uygulamayan ülkeler yani İrlanda, Bulgaristan, Romanya ve Kıbrıs ile birlikte İzlanda, Norveç, Lihtenştayn ve İsviçre gibi ülkeler bu sistemden yararlanamayacaklardır.