Emekli olmak iş hayatı içerisinde olan olmayan herkesin yaşlılık dönemine dair kurduğu temel hayaller arasında yer alır. İşgücünün azaldığı dönemlerde yüksek emekli maaşları alarak hayatlarını maddi anlamda garanti altına almak isteyen milyonlarca vatandaş, emekli maaşlarını artırmanın yollarını aramaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu yaş, prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getiren tüm vatandaşlara emekli maaşı hizmeti sunmaktadır. Ancak kimin, ne kadar maaş alacağı birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Yapılan prim ödemeleri başta olmak üzere yaş, sigortalılık süresi ve dahil olunan sigorta kolları, emekli maaşlarını direkt olarak etkilemektedir. Bu noktada vatandaşlara yüksek emekli maaşı almanın yollarından bahseden Sosyal Güvenlik Kurumu, 2000 yılı öncesinde Bağ- KUR’lu olan vatandaşlar için önemli açıklamalarda bulundu.
SON 7 YILA DİKKAT!
Çalışma hayatı boyunca hem SSK’da hem de Bağ- KUR’da sigortalı geçmişi bulunan vatandaşlar için açıklamalarda bulunan yetkililer, emekli maaşlarında son 2 bin 520 güne ait olan prim statüsünün baz alındığını ifade etti. Buna göre bu 7 yıllık süre içerisinde hangi kolda daha fazla prim ödemesi mevcut ise kişi o kolun şartlarına göre emeklilik hakkına sahip olur. Bağ- KUR’dan SSK’ya geçilmesi ve prim ödemesinin SSK’ya daha fazla olması durumunda ise yüzde 20’ye kadar daha fazla maaş alınabilir.
PRİMLER EŞİT OLURSA MAAŞ HESABI NASIL YAPILIR?
Emekli maaşı hesabı için son 7 yıla ait prim ödemelerinin baz alındığını ve en yüksek prim ödemesi hangi kolda ise oradan emekli olunacağını belirten yetkililer, primlerin eşit olması durumunda ise son statünün dikkate alındığını ifade etti. Yani sigortalı kişi son 7 yıllık çalışma hayatında hem Bağ- KUR’a hem de SSK’ya bağlı olarak prim ödemesi yapmış ve her iki kola yatırılan prim ödemeleri de eşit ise kişi en son prim yatırılan statü baz alınarak emekli edilir. İkramiye ve diğer ek ödeme tutarları da o statüye bağlı olarak hesaplanır.