2023 EYT kıdem tazminatı tavanı hesaplama! Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?

2023 Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kıdem tazminatı tavanı hakkında hesaplamalar araştırılmaya başlanırken, kimlerin kıdem tazminatı alabileceği ve tavan fiyatın ne kadar olduğu da merak konusu oldu. Peki, kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar oldu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kıdem tazminatı ile ilgili vatandaşlar araştırmalara başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği müjdeli haber sonrasında kıdem tazminatının ne kadar olduğu sorusu da sorulmaya başlandı. İşte 2023 EYT kıdem tazminatı tavanı hesaplama detayları…

Kimler kıdem tazminatı alabiliyor?

İş Kanunu’na tabi çalışanlar, aynı işverene bağlı bir ya da birden fazla işyerinde en az bir yıl çalışmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanmaktadırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatı alabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu koşullar 1475 Sayılı eski İş Kanunu’nda düzenleniyor ve Kanuna göre kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren haller şu şekildedir:
“İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25/II maddesinde düzenlenen “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı halleri” dışında bir sebeple işten çıkarılmak,
İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması.”

Kıdem tazminatı tavan fiyatı ne kadar?

Mevcut asgari ücret ile beraber asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacağı biliniyor. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışan kişinin kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 TL olarak hesaplanmaktadır. 5 yıl süreyle bir işyerinde çalışan asgari ücretli yılbaşından itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacağı bilinmektedir. Kıdem tazminat tavanı tutarı da asgari ücrete göre belirlenmemektedir. Kıdem tazminatı yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna 1 hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumdadır. Kıdem tazminatı tavanı hala 15 bin 371 TL olarak uygulanırken, bu rakam ocak ayından tekrardan belirlenecektir. (İhbar tazminatı, izin hakları ve yan haklar hesaplanmamıştır.)

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanıyor?

Yargıtay’ın kararında (Esas No: 2017/14297, Karar No: 2020/1178) kıdem tazminatı esas aylık ücretin nasıl hesaplanacağı şu şekilde açıklanmıştır:
“Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. O halde, kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi, sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır. Tazminata esas aylık ücret, saat ücretinin önce 7.5, sonra da 30 ile çarpımı sonucu belirlenmelidir. Aksine, aylık ücretin tespitinin işçinin fiilen çalıştığı gün sayısı üzerinden hesaplanması doğru olmaz.”

3 yıl çalışan kıdem tazminatı ne kadar alır?

  • Asgari ücretli; 30 bin 24 TL
  • 12 bin TL brüt ücret; 36 bin TL
  • 15 bin 371 üstü brüt ücret; 46 bin 113 TL (hesaplamada ihbar tazminatı yoktur, damga verisi düşürülmüştür)

Gündem Haberleri