Kahve tüketimi çoğu zaman alışkanlıklara bağlı olarak gelişmektedir. Özellikle uykusunu alamayan kişilerin ayılmak ve spor yapanların da kafein alımına destek olmak amacıyla tükettiği kahvenin zararları merak ediliyor. Aç karnına kahve içmenin zararları merak edilirken Massachusetts General Hospital'dan Gastroenterolog Dr. Trisha Pasricha, aç karnına içilen kahvenin olası zararları hakkında açıklama yaptı.
AÇ KARNINA KAHVE İÇMEK ZARARLI MI?
Uzmanlar, aç karnına kahve içmenin etkilerini değerlendirirken bağırsakların uyum sağlayabileceği alışkanlıklara dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekti. Gastroenterolog Dr. Trisha Pasricha'nın sunduğu değerlendirmelerle kahve tüketiminin zararları açıklanırken birçok insanın sabahları bir fincan kahveyle güne başladığını aktarıldı. Dr. Pasricha, aç karnına içilen kahvenin bağırsaklara zarar verebileceği, akne, saç dökülmesi, anksiyete, şişkinlik, tiroid sorunları veya ağrılı regl dönemleri gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Amerikan Gastroenteroloji Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Kim Barrett ise araştırmacıların 1970'lerden bu yana kahve içmenin yararlarını ve zararlarını, özellikle de bağırsaklarla ilgili olanlarını araştırdıklarını belirtti. Öte yandan midenin kahve de dahil olmak üzere her türlü tahriş edici maddeye karşı dayanıklı olduğu kaydedildi.
KAHVE BAĞIRSAKLARI NASIL ETKİLER?
Dallas'taki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi'nden İç Hastalıkları bölümü şefi Dr. Byron Cryer ise, alkol, sigara dumanı ve bazı nonsteroid antienflamatuar ilaçlar gibi tahriş edici maddelerin midemizin doğal savunma mekanizmalarını değiştirdiği ve iç yüzeyine zarar verdiğinin iyi bilindiğini söyledi.
AÇ KARNINA KAHVE İÇMEK SAĞLIKSIZ MI?
Mideyi asit ve ülser oluşumuna karşı daha savunmasız hale getirebilen çalışmaların olduğunu ancak kahve için böyle bir durumun söz konusu olmadığını ortaya koyduklarını aktaran Dr. Cryer, ''Konsantre halde bile olsa kahvenin midede nesnel bir hasara yol açması muhtemel değildir." dedi. Dr. Cryer, "Bununla birlikte, kahvenin bağırsak üzerinde bir etkisi var; kolonu hızlandırabilir, bağırsak hareketini tetikleyebilir ve midede asit üretimini artırır. Bağırsakların dışında, kahveden alınan kafeinin kalp atış hızını ve kan basıncını artırdığı iyi biliniyor. Kahve, yatma vaktine çok yakın içildiğinde uykuyu bozabilir; ancak bu değişiklikler geçicidir." diyerek sözlerini sonlandırdı.