Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların yaşadığı en büyük sorunlardan biri elektrik kesintisi. Elektrik kesintisi yaşandığında hayati tehlike oluşturan bu durum, hastaların sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Peki, bu hastalara devlet tarafından ne gibi destekler sunuluyor? Bu destekten kimler yararlanabiliyor, nasıl başvuru yapılıyor ve ne kadar yardım alınıyor? İşte bu soruların cevapları.
Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği Nedir?
Kesintisiz güç kaynağı desteği, tıbbi cihaz elektrik sarf desteği bileşeninden faydalanan hanelere elektrik kesintisinden doğabilecek mağduriyetlerin önüne geçilebilmesi amacıyla Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca kesintisiz güç kaynağı alımına yönelik yapılan bir yardımdır. Bu yardım sayesinde, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların elektrik kesintisi durumunda cihazlarının çalışmaya devam etmesi sağlanır.
Kesintisiz Güç Kaynağı Desteğinden Kimler Faydalanabilir?
Kesintisiz güç kaynağı desteğinden faydalanmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar şöyledir:
- 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ve kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu haneler
- 2828 sayılı Kanun kapsamında evde bakım yardımı alan ve kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların yaşadığı haneler
Bu şartları taşıyan haneler, kesintisiz güç kaynağı desteğinden yararlanabilmektedir.
Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği Nasıl Başvurulur?
Kesintisiz güç kaynağı desteği için başvuru yapmak isteyenler, aşağıdaki belgelerle birlikte ikamet ettikleri il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirler:
- Kimlik Belgesi
- Sağlık Raporu
Hastanın kendisi, hastanın sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda bulunması söz konusu ise hastanın vekili, vasisi veya velisi tarafından hasta adına başvuru yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde Vakıf personeli tarafından da başvuru alınabilmektedir.
Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği Ne Kadar?
Kesintisiz güç kaynağı desteği için üst sınır belirlenmemiş olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mali imkanlarınca yapılabilmektedir. Bu yardım tek seferlik yapılmaktadır.
Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Nedir?
Birikmiş elektrik borcu desteği, tıbbi cihaz elektrik sarf desteği bileşeninden faydalanan hanelerin tek sefere mahsus olmak üzere cihaza bağlanma tarihinden sonraki birikmiş elektrik borçlarının Vakıf mali imkanları ile karşılanmasına yönelik yapılan bir yardımdır. Bu yardım sayesinde, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların elektrik borçlarından dolayı mağdur olmalarının önüne geçilir.
Birikmiş Elektrik Borcu Desteğinden Kimler Faydalanabilir?
Birikmiş elektrik borcu desteğinden faydalanmak için kesintisiz güç kaynağı desteğinde olduğu gibi aynı şartlar geçerlidir. Yani 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ve kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu haneler ile 2828 sayılı Kanun kapsamında evde bakım yardımı alan ve kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların yaşadığı haneler bu yardımdan faydalanabilmektedir.
Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Nasıl Başvurulur?
Birikmiş elektrik borcu desteği için başvuru yapmak isteyenler, kesintisiz güç kaynağı desteği için gerekli olan belgelerin yanı sıra aşağıdaki belgeyi de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sunmalıdırlar:
- Elektrik Faturası
Başvuru sonrasında Vakıf tarafından yapılacak inceleme ve değerlendirme sonucunda uygun görülen hanelerin birikmiş elektrik borçları ödenmektedir.
Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Ne Kadar?
Birikmiş elektrik borcu desteği için de kesintisiz güç kaynağı desteği gibi üst sınır belirlenmemiş olup Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı mali imkanlarınca yapılabilmektedir. Bu yardım da tek seferlik yapılmaktadır.