AKP’nin yandaş şirketlere hazine arazisi tahsisi ve teşvik skandalı

AKP iktidarı, kendine yakın şirketlere hazine arazisi tahsis ettiği ve vergi muafiyeti ve ek teşvikler verdiği ortaya çıktı. Bu şirketlerin Erdoğan’ın eş dost ve akrabalarına ait olduğu belirlendi. Diyanet Vakfı yurtlarına da zam geldi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yandaş şirketlere yurttaşın parasını akıtmaya devam ettiği ortaya çıktı. Hazine arazilerinin 49 yıllığına tahsis edildiği, vergi muafiyeti ve ek teşvikler verildiği şirketlerin Erdoğan’ın eş dost ve akrabalarına ait olduğu belirlendi. Bu şirketlerin hangileri olduğunu ve hangi endüstri bölgelerinde faaliyet gösterdiklerini haberimizde bulabilirsiniz.

AKP iktidarı, kendine yakınlığıyla bilinen firmalara para akıtmaya devam ediyor. Endüstri bölgesi adı altında yandaş şirketlere hazine arazileri 49 yıllığına tahsis ediliyor. Yurttaşlara ait araziler devlet eliyle kamulaştırılıyor, altyapı ve proje giderleri de kamu bütçesinden karşılanırken, şirketler ruhsat, emlak ve damga vergilerinden muaf tutuluyor. Tüm bunların üstüne bir de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla ek teşvikler veriliyor.

Bu şirketlerin sahiplerinin Erdoğan’ın yakın arkadaşı, damadı, akrabası gibi isimler olduğu ortaya çıktı. İşte yurttaşın parasının akıtıldığı o şirketler ve endüstri bölgeleri:

Balıkesir Özel Endüstri Bölgesi

Bu endüstri bölgesi, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın arkadaşı Nuri Albayrak ve ailesine sahip olduğu Albayrak Turizm Şirketi tarafından işletiliyor. Şirket, 2019 yılında 2 milyon 500 bin TL sermaye ile kuruldu. Bölgede 3 bin 500 hektarlık bir alan tahsis edildi. Şirket, bölgede turizm, tarım, hayvancılık, enerji ve lojistik alanlarında faaliyet gösterecek.

İstanbul Özel Endüstri Bölgesi

Bu endüstri bölgesi, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ve ailesinin sahibi olduğu Baykar Makine Şirketine 49.7 hektarlık bir alan tahsis edildi. Şirket, bölgede savunma sanayii alanında üretim yapacak. Şirketin kurucusu Özdemir Bayraktar, Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan ile evli olan Selçuk Bayraktar’ın babasıdır.

Zonguldak Filyos Endüstri Bölgesi

Bu endüstri bölgesi, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arkadaşı Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holding’in yönetimindedir. Şirket, bölgede demir-çelik üretimi yapacak. Şirketin sahibi Fuat Tosyalı, Erdoğan’ın kız kardeşi Havva Keskin’in damadıdır.

Konya Özel Endüstri Bölgesi

Bu endüstri bölgesi, Albayrak Ailesinin sahibi olduğu Tümos Motor ve Traktör Şirketi tarafından kuruldu. Şirket, bölgede motor ve traktör üretimi yapacak. Şirketin sahibi olan Albayrak Ailesi, partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın akrabalarıdır.

Diyanet Vakfı yurtlarına zam

Öte yandan, üniversitelerin açılmasına az bir süre kala öğrenciler yana yana kalacak yer ararken, ev sahiplerine merhamete davet eden Diyanet Vakfı yurtlarındaki fiyatlara zam yaptı. Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mehmet Savaş Polat, yurt fiyatlarının 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde ortalama yüzde 15 artırıldığını açıkladı. Polat, zammın gerekçesi olarak pandemi nedeniyle artan giderleri gösterdi.

Gündem Haberleri