Ali Tezel’den emeklilere kötü haber: Fonda para kalmamış

Ali Tezel, kıdem tazminatı konusunda emeklilere kötü haber verdi. Fonda para kalmamış, avcunuzu yalayın diyecekler dedi. Emekli maaşlarının da düştüğünü ve ülkenin ekonomik krizde olduğunu söyledi.

Emeklilik uzmanı Ali Tezel, kıdem tazminatı konusunda emeklilere kötü haber verdi. Tezel, hükümetin orta vadeli programında yer alan kıdem tazminatının fona devredilmesi planını eleştirdi. Tezel, bu planın işçilerin haklarını gasp ettiğini ve emeklilik sistemine dahil edildiği takdirde fonda para kalmayacağını söyledi.

Tezel, kıdem tazminatının ödenmemesi, oluşturduğu belirsizlik ve emeklilik sistemine dahil edilmesi konularına değindi. Tezel, “Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler var. Nedir kıdem tazminatındaki o problemler? Siz bizden iyi bilirsiniz. Ödenememe meseleleri var. O zaman emeklilik sistemine dahil edince ödenecek mi kıdem tazminatı? Yani bu sorunları aşmış mı olacak iktidarımız?” dedi.

Tezel, hükümetin işçi kesiminin temsilcileri ile istişare içinde bu işi sonuçlandıracağını söylediğini ancak bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. Tezel, “Hükümetimizin yaklaşımı şu; işçi kesiminin temsilcileri ile istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm de yapmıyoruz diyor. Çözülmesi gereken bir mesele olduğunu söylüyor ve az önce kurduğum cümleler tüm bu istişarelerle işçi ve işveren dengesi içinde özellikle işçi kesiminin temsilcileri ve sendikalar istişareye katılacak.” dedi.

Kıdem tazminatı fonunda para kalmadı diyecekler

Tezel, orta vadeli programda yer alan kıdem tazminatının fona devredilmesi planının detaylarını anlattı. Tezel, “Şu anda kararnamede ne diyor? 1 Mayıs 2008’den sonra işe girenler 65 yaşında emekli olur diyor. Ben diyor; 65 yaşından itibaren sana maaş vermeyeceğim diyor. 65 yaşına geldiğinde diyecekler ki fonda para kalmamış avucunuzu yalayın diyecekler.” dedi.

Tezel, bu planın işçilerin haklarını gasp ettiğini ve emeklilik sistemine dahil edildiği takdirde fonda para kalmayacağını söyledi. Tezel, “Bundan böyle işverenler tıpkı SSK primi öder gibi devlete kıdem tazminatı primi ödeyecekler. Devlet de onu yiyecek. Sonra diyor ki 65 yaşına yani emekli oluncaya kadar o paralara dokunmasın diyor.” dedi.

Emekli maaşları düştü, ülke krizde

Tezel, emekli maaşlarının da düştüğünü ve ülkenin ekonomik krizde olduğunu söyledi. Tezel, “90’lı yıllarda doğu bloku çökünce Rusya ve Doğu bloğudan buraya gelen Romenler, Bulgarlar oluyordu. Biz de onlarla dalga geçiyorduk 200 dolar emekli maaşı alıyorlarmış diye. O tarihlerde bizlerin emekli maaşı yaklaşık bin 1200 dolardı. Yani şimdiki parayla 35 bin liraydı. Bu tutar en düşük emekli maaşı. Şu anda Türkiye’deki emeklilerin maaşı 200 dolar.” dedi.

Tezel, ülkenin borçlanma sorununa da değindi. Tezel, “Arap ülkelerine gittik para vermediler. Sonra Çin’e gittik, Hindistan’a gittik, Rusya’ya gittik para vermediler. Şimdi Amerika’ya gidiyoruz belki para buluruz diye. Onlar da vermeyecekler.” dedi.

Tezel, emeklilere iyi haber verecek bir şey olmadığını söyledi. Tezel, “Haberlerim kötü ama bunlar gerçek. Yalan söyleyebilirim. Ekimde 20 bin lira verecekler, Ocak ayında %100 zam var gibi yalan söyleyebilirim ama yok böyle bir şey.” dedi.

Gündem Haberleri