Almanya çalışacak işçi bulamıyor! Almanya’da işgücü, eğitim, ekonomi ve memur maaşları sorunları

Almanya’da işgücü piyasasında yaşanan sıkıntılar, çocukların eğitim ve sağlık hakları, ekonomik durum ve memurların maaş artışları ile ilgili son gelişmeleri bu haberde bulabilirsiniz.

Almanya’da işgücü piyasasında ciddi bir kriz yaşanıyor. Firmaların yarısı kalifiye eleman bulamadığını belirtiyor. Meslek örgütleri ise eğitim vermek için çırak da bulamadıklarını açıklıyorlar. Özellikle gastronomi ve perakende sektöründe %50’ye yakın çırak sıkıntısı var.

İşgücü eksikliğinin nedenleri

Bu durumun nedenleri arasında nüfus yapısı, çalışma motivasyonu ve ücret politikaları gösteriliyor. İkinci Dünya Savaşı sonrasında hızlı bir doğum artışı olmuştu. Bu kişiler şimdi emeklilik yaşına geldiler. Buna karşılık Z kuşağı hem nüfus olarak daha az hem de çalışmaya pek gönülleri yok.

Herkes nitelikli eleman diye konuşuyor ama Almanya’da en basit işleri yapacak eleman da bulunamıyor. Ücretlerin kesinlikle ve hemen arttırılması gerekiyor. Sosyal yardımla asgari ücretin arasında çok az fark olursa Z kuşağı haliyle çalışmaz.

Çocukların eğitim ve sağlık hakları

Çocukların eğitimine ve sağlığına yeterli yatırım yapılamadığı da bir başka sorun. Yeşiller Partisi’nin temel çocuk güvenliği yasa tasarısını reddeden Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), Vefa Eşitliği Derneği tarafından eleştirildi.

Dernek başkanı Lena Schmidt, “Savunmaya devasa bütçeler ayrılıyor, çocuklara verilecek para kısılıyor. Bu utanç verici.” açıklamasını yaptı.

Ekonomik durum ve memur maaşları

Ekonomik durumdan hükümet sorumlu tutuluyor. Ekonomi profesörü Karl Biltek, “Yani dış güçler sorumlu değil. Çok fazla bürokrasi var, daha az düzenleme, daha az vergi ve daha çok sübvansiyon lazım.” dedi.

Biltek, sadece bu sene 12 milyar avro’luk bir üretim kaybının olacağını tahmin etti.

Almanya’da memurlar ise maaş artışlarını düşük buldular. Bu yüzden devlete dava açmaya başladılar. Halihazırda on binlerce memur dava açtı.

Anayasa Mahkemesi bu davalardan birinde memurun durumunun sosyal yardım alan birinden yeteri kadar farklı olmadığına karar vermişti ve federal parlamentoyu düzenleme yapmaya çağırmıştı.

Almanya’da işgücü, eğitim, ekonomi ve memur maaşları ile ilgili sorunlar çözüm bekliyor. Bu sorunların nasıl aşılabileceği ise henüz net değil.

Dünya Haberleri