Almanya, nitelikli iş gücüne olan ihtiyacını karşılamak için yeni bir göç yasası çıkardı. Yasa, Avrupa Birliği dışından gelen nitelikli yabancı iş gücünün Almanya’ya taşınmasını kolaylaştırıyor. Peki, yeni yasa kimleri kapsıyor, hangi şartları arıyor ve hangi imkanları sunuyor? İşte yeni göç yasası hakkında bilmeniz gerekenler.
Almanya, yaşlanan nüfusu ve düşük doğum oranları nedeniyle uzun süredir nitelikli iş gücü sıkıntısı yaşıyor. Özellikle doktorlar, öğretmenler, yazılımcılar, mühendisler, elektrikçiler ve sağlık çalışanları gibi meslek dallarında ciddi bir personel açığı var. Bu durum, Almanya’nın ekonomik rekabet gücünü ve sosyal refahını tehdit ediyor.
Almanya, bu sorunu çözmek için yurt dışından nitelikli iş gücü getirmeye çalışıyor. Yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da her yıl 400 bin nitelikli göçmene ihtiyaç var. Şimdi Almanya’yı nitelikli yabancı iş gücü için daha cazip hale getirmeye çalışmaları sürüyor ve bu amaçla hazırlanan yeni göç yasası mecliste kabul edildi2.
Yeni yasa yürürlüğe girdi ve Avrupa Birliği dışındaki ülkelerden gelen nitelikli uzmanları Almanya’ya getirmeyi planlıyor. Yeni yasa ile birçok hukuki değişiklik olmuştur. İş arama vizesi şartlarındaki değişiklik dışında, kişilerin Almanya’da iş bulması da kolaylaşmıştır. Ayrıca, Almanya’ya turist vizesiyle gelen ve burada iş bulan kişilerin ülkede çalışmasına olanak sağlayacak düzenleme de yapılmıştır.
Yeni yasaya göre nitelikli iş gücü tanımı da genişletilmiştir. Artık üniversite mezunu olmak ya da mesleki uzmanlıklarını belgeleyebilmek şart değildir. Meslek eğitimi almış veya bilişim uzmanlığına sahip kişiler de nitelikli iş gücü olarak kabul edilmektedir. Bunun için yabancının sahip olduğu eğitiminin denklik işlemleri kapsamında eşdeğer olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.
Yeni yasa ayrıca Almanya’ya mesleki eğitimi ya da yüksek öğrenim için gelip sürekli olarak kalma imkanını güçlendirme amacıyla yeni yasa ile birtakım değişiklikler getiriyor. Bu doğrultuda yabancı öğrencilerin geçimlerini sağlamak üzere Almanya’da stajyer öğrenci olarak çalışmalarına izin verilecek. Buna ek olarak, bir eğitim yeri aramak amacıyla oturma iznine sahip olma oturma izni verilebilecek azami yaşın yükseltilmesi ile önemli ölçüde kolaylaştırılacak. Oturma izni için azami kalış süresi 9 aya çıkarılacak ve istihdam ve deneme istihdamına izin verilecek.
Getirilen bir değişiklik de sığınmacılara tanınan haklarda oldu. İşlemleri devam etmekte olan sığınmacılar artık mesleki eğitim alabilecek ve bu eğitimi tamamladıkları takdirde oturma izni alabilecekler. Ayrıca, sığınmacılar 3 yıl boyunca Almanya’da çalıştıkları takdirde süresiz oturma iznine başvurabilecekler.
Yeni göç yasası, Almanya’nın nitelikli iş gücü sorununu çözmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Yasa, Avrupa Birliği dışından gelen nitelikli uzmanlara Almanya’ya gelme ve çalışma imkanı sunuyor. Yasa, aynı zamanda Almanya’nın kültürel çeşitliliğini ve uluslararası rekabet gücünü arttırma potansiyeline de sahip. Yasa, Almanya’ya göç etmek isteyen kişiler için de büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Yeni yasayla birlikte puan sistemine dayalı bir fırsat kartı uygulaması da getirilmiştir. Bu kart sayesinde yabancı kalifiye çalışanlar Almanya’ya herhangi bir somut iş teklifi olmaksızın gelerek iş arama ve çalışma şansı elde edebilecektir. Fırsat kartının göçmenlere deneme çalışması ya da yarı zamanlı istihdam için fırsatlar sunması amaçlanmaktadır.