Altın ithalatına getirilen yüzde 20 ek mali yükümlülük benzeri bir hazırlığın başka sektörler için de yapıldığı ortaya çıktı. Ekonomi Bakanlığı’nın otomotiv, tekstil ve ayakkabı sektörlerine ek vergi getirmeye hazırlandığı belirtildi.
Tekstil Sektörüne Darbe
Ekonomik gelişmelere paralel olarak son bir yılda tekstil sektöründe 586 şirket kapanırken istihdam kaybı 116 bini aştı. Bakanlığın bu nedenle harekete geçtiği belirtilirken 16 Ağustos’ta sektör temsilcileri ile bir araya gelineceği ve ithalatı zorlaştıracak önlemler alınacağı dile getiriliyor.
Tekstil sektörü ihracatının yüzde 70’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyor. Ancak son dönemde Türk Lirası’nın değer kaybı, enerji maliyetleri, hammadde fiyatları ve rekabet gücü gibi sorunlarla karşı karşıya kalan sektör zor günler geçiriyor.
Bakanlığın planladığı önlemler arasında tekstil ürünlerine ek mali yükümlülük getirilmesi, gümrük vergilerinin artırılması, ithalat lisanslarına sınırlama getirilmesi gibi adımlar bulunuyor.
Otomotiv Sektöründe ÖTV Artışı
Otomotiv sektöründe bu yıl ocak ve şubat aylarında dış ticaret fazlası verirken söz konusu değer mart ve nisan aylarında eksiye döndü. Haziranda fazla veren sektör temmuz ile birlikte yeniden eksiye döndü ve 2,4 milyar dolar ihracata karşılık 3,4 milyar dolar ithalat ile aylık dış açığı 961 milyon dolara yükseltti.
İthalatı frenlemek amacıyla Bakanlığın 2000 cc ve üzerindeki otomobiller için ÖTV artışını öngören bir çalışma hazırlığında olduğu öğrenildi. Bu durumda lüks araçlara talebin azalması bekleniyor.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, ÖTV artışının sektöre olumsuz etkisi olacağını belirterek, “ÖTV artışının hem tüketici hem de üretici üzerinde baskıcı bir etkisi olur. Bu da satışları düşürür.” dedi.
Ayakkabı Sektöründe Gümrük Vergisi Artacak
Ayakkabı sektöründe de ithalatın önünü kesmek için Bakanlık tarafından yeni bir düzenleme yapılacağı iddia edildi. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre bakanlık ithalatı zorlaştıracak ek mali yükümlülük hazırlığı içinde ve önümüzdeki günlerde ayakkabı sektöründe de gümrük vergileri artırılacak.
Ayakkabı sektörü ihracatının yüzde 60’ını Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyor. Ancak son dönemde Çin, Vietnam, Bangladeş gibi ülkelerden gelen ucuz ayakkabı ithalatı sektörü zor durumda bırakıyor.
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, ithalatın önlenmesi için gümrük vergilerinin artırılmasını desteklediklerini belirterek, “İthalatın önüne geçmek için gümrük vergilerinin artırılması gerekiyor. Bu hem yerli üretimi hem de istihdamı korur.” dedi.