Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi 2028’de Hizmete Girecek

Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi’nin 2028 yılında hizmete gireceği açıklandı. Proje ile Ankara-İzmir arası seyahat süresi 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek. Proje, bölgenin ticaret hacmini de büyütecek.

Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olan Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesinin 2028 yılında hizmete alınmasının planlandığı açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydettiklerini belirtti. Bakan Uraloğlu, Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresinin ise 3 saat 30 dakikaya düşeceğini söyledi.

Proje, Türkiye’nin sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla üçüncü büyük şehri olan İzmir’i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerini Ankara’ya daha da yaklaştıracak. Ayrıca bölgedeki ticaret hacmini de büyütecek. Proje tamamlandığında mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecek. Ankara-İzmir arası seyahat süresi de 14 saatten 3 saat 30 dakikaya düşecek. Yüksek Hızlı Tren (YHT) hizmetinden faydalanan nüfus da artacak.

Projenin Özellikleri

Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı Projesi, 508 kilometre uzunluğunda olacak. Projede kullanılacak hattın dizayn hızı ise 250 kilometre olacak. Ankara-İzmir Hattı’nın 116 km’lik kesimi mevcut hizmet eden Ankara-Polatlı kesimi, 508 km’lik kesim ise Polatlı-İzmir kesimi olacak. Proje tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak.

Proje kapsamında 9 istasyon yapılacak. Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir illerinde yaşayan 7 milyondan fazla insan doğrudan YHT konforuna kavuşacak. Kütahya gibi çevre illerle olan etkileşimi de dikkate alındığında YHT hizmetinden faydalanan nüfus daha da artacak.

Proje ile seyahat sürelerinde önemli avantajlar sağlanacak. Ankara-Afyon arası seyahat süresi 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arası seyahat süresi 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arası seyahat süresi 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya düşecek.

Proje tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşınması öngörülüyor. Proje ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetlerinden yaklaşık 1,1 milyar TL tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Projenin altyapısında yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydedildi. Projenin toplam maliyeti ise yaklaşık 9 milyar TL olarak belirlendi.

Bakan Uraloğlu’ndan İncelemeler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapımı devam eden Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesi çerçevesinde çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği Afyonkarahisar’da incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrası Sinanpaşa ilçesindeki şantiye alanında basın açıklaması yapan Bakan Uraloğlu, projenin önemine değindi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi yarım asırlık hayali olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını ve Avrupa’da 6’ncı, Dünya’da 8’inci YHT işletmecisi yaptıklarını ifade etti. Uzun yıllar vatandaşların tercih etmediği demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahatin ilk adresine dönüştürdüklerini belirten Bakan Uraloğlu, “Hızlı trenlerimizle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmeti doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’sine ulaşmıştır. Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağının oluşturulması hedefi çerçevesinde yaklaşık 3 bin 800 kilometrelik demiryolu hattında da yapım çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Bakan Uraloğlu, projenin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydettiklerini de sözlerine ekledi. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara-İzmir arasındaki seyahat süresinin 3 saat 30 dakikaya düşeceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Bu hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Proje ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetlerinden yaklaşık 1,1 milyar TL tasarruf sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Gündem Haberleri