Bilim insanları tarafından arılar üzerinde yapılan bir deneyde, arıların daha deneyimli arıları izleyerek bulmaca çözebildiği ortaya çıkartıldı. İngiltere’de Londra Queen Mary Üniversitesi’nden bazı bilim insanları, sosyal öğrenmenin yaban arılarının davranışları üzerindeki etkilerini araştırdı.
Bilim insanlar tarafından yapılan bu araştırmada, yaban arılarının kendisinden daha deneyimli arıları izleyerek bulmaca çözebildiğinin ortaya çıktığı açıklandı. Yapılan araştırmalar sırasında bilim insanları, arıların şeker çözeltisine erişebilmesi için döndürülerek açılabilen kapaklı bir yapboz kutusu kullandığı belirtildi. Kapağın sahip olduğu açılma sisteminin, yapılan çalışmalarda arılar tarafından çözülebildiği belirlendi.
BİRBİRLERİNE ÖĞRETİYORLAR
Deneylerde kullanılan kapak; üzerindeki kırmızı plakaya basılara saat yönünde, mavi plakaya basılarak ise, saat yönünün tersine dönerek açılabiliyor. Kutuyu açmak için bilim insanları tarafından eğitilen arıların daha sonra bu bilgiyi, kolonisinde yer alan diğer arılara aktardığının gözlemlendiği açıklandı. Yaban arıları, diğer arılardan öğrendikleri yöntemi uygulayarak ödüle ulaşabildi. Aynı zamanda arılar, diğer plakaya basıldığında da kutunun açıldığını keşfeden arıların, gözlemledikleri yöntemi tercih ettiklerini de belirtti.
ARILAR OLDUKÇA ZEKİ CANLILAR
Araştırmaları yöneten Dr. Alice Bridges, deneyimlerinin primatlar ve kuşlarda görülene benzer biçimde yaban arılarında da davranışsal eğilimin yayıldığını ve sürdürüldüğünü gösterdiğini belirtti. Aynı zamanda, Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Duygusal ve Davranışsal Ekoloji Profesörü ve ‘Arının Zihni’ kitabının da yazarı olan Lars Chittka ise, çalışmalarına dair şu açıklamalarda bulundu; ‘’Arıların izleyip öğrenebilmeleri ve ardından bu davranışı alışkanlık haline getirebilmeleri, pek çok insanın sandığından çok daha zeki yaratıklar olduklarına dair kanıt sunuyor.’’