Avro Bölgesi’nde doğum oranları, son yıllarda ciddi bir şekilde düşüş gösteriyor. Özellikle Akdeniz ve Doğu Avrupa ülkelerinde doğum oranının gözle görülür şekilde azaldığı görülüyor. Ancak bu eğilime rağmen Macaristan, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde doğum oranlarının ciddi oranda arttığı dikkat çekiyor. Bu ülkelerin doğum teşvik politikaları nelerdir?
Doğu Asya ülkelerinin nüfus uçurumu eğilimine Avro Bölgesi de dahil
Kore ve Çin’in de aralarında bulunduğu Doğu Asya ülkelerinin, ciddi düşük doğum oranı sorununun neden olduğu sözde ‘nüfus uçurumu’ eğilimine öncülük ettiği yaygın olarak biliniyor, ancak Avro Bölgesi de bir istisna gibi görünmüyor.
Bunun nedeni, Almanya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti gibi birkaç ülke dışında, Avrupa kıtasında doğum oranlarının keskin bir şekilde düştüğünün görülmesidir. Bu eğilimin gelecekte de devam etmesi bekleniyor.
Bu, Avrupa Birliği (AB) istatistik ofisi veya Eurostat tarafından 2010’dan 2021’e kadar 27 AB üye ülkesindeki doğum oranlarındaki eğilimleri analiz ederek yakın zamanda açıklanan sonuçtur.
Doğum oranı en çok İtalya’da düşüyor
Eurostat’a göre doğum oranının en düşük olduğu ülke Akdeniz’e kıyısı olan İtalya’dır.
Doğum oranının kadın başına düşen çocuk sayısına göre belirlenmesi sonucunda, İtalya’nın 1,3’ten az çocuk sayısıyla en kötü durumda olduğu görüldü.
1.000 kişi başına düşen doğum sayısını gösteren doğum oranına dayalı sonuçlar, İtalya’nın 2021 yılı itibarıyla 6,8 kişi kaydederek Avro Bölgesi’ndeki en düşük doğum oranını gösterdiğini gösterdi.
2010 ile 2021 yılları arasında doğum oranındaki değişimin takip edilmesinin sonuçları da İtalya’nın doğum oranının %14,4 oranında düştüğünü gösterdi.
İspanya’nın doğum oranının da 1,3’ün altında olması, onu İtalya’yla birlikte Avro Bölgesi’nde en ciddi düşük doğum oranı sorununun yaşandığı ülke haline getiriyor.
2010 ve 2021 yılları karşılaştırıldığında, Kuzey Avrupa’da Finlandiya %21,9 düşüşle en büyük düşüşü gösterirken onu İrlanda -%17,1, İsveç -%15,7, Lüksemburg -%15,3, Belçika -%14 ve İspanya izledi. Bunu -13,1 takip etti. %.
Bu dönemde Avro Bölgesi genelinde doğum oranının yüzde -9,1 oranında düştüğü belirlendi.
Eurostat, “üç Avro Bölgesi vatandaşından birinin nüfusu azalan bir ülkede yaşadığını” analiz etti ve şunları ekledi: “Özellikle Akdeniz ve Doğu Avrupa ülkelerine sınırı olan ülkelerde doğum oranının gözle görülür şekilde azaldığı görülüyor.”
Alışılmadık doğum teşvik politikası: Macaristan’ın doğum oranı %27 arttı
Ancak bu eğilime rağmen Macaristan, Almanya ve Çek Cumhuriyeti’nde doğum oranlarının ciddi oranda arttığı dikkat çekiyor.
Macaristan’da kadın başına düşen çocuk sayısı 2010’da 1,25’ten 2021’de 1,59’a, Çek Cumhuriyeti’nde 1,51’den 1,83’e, Almanya’da 1,39’dan 1,58’e çıktı.
Bu dönemde doğum oranı artışı açısından Macaristan yüzde 27 artışla birinci, Çek Cumhuriyeti yüzde 21 artışla ikinci, Almanya ise yüzde 14 artışla üçüncü sırada yer aldı.
Özellikle, Macaristan’ın doğum oranı, △ yeni evlilere iki yıllık harçlık sağlama politikası △ dört veya daha fazla çocuğu olan kadınlar için ömür boyu gelir vergisi muafiyeti politikası ve aynı zamanda vergi indirimi politikası nedeniyle özellikle büyük bir oranda artıyor. çocuk sayısına bağlı olarak alınan vergiler △ Dördüncü kez göreve gelen Başbakan Viktor Orban, bir veya daha fazla çocuk doğuranlara kredi faizinden muaf tutulma politikası gibi alışılmadık doğum teşvik politikalarını aktif olarak teşvik ediyor ve Üç veya daha fazla çocuğu olan ailelerin araba satın alma masraflarını sübvanse etme politikası Analiz sonuçlarının etkili olduğu yönünde.
Almanya ve Çek Cumhuriyeti de benzer şekilde doğum teşvik politikalarını uyguluyor. Bu ülkelerde ailelere çocuk başına maddi yardım sağlanıyor, kreş ve anaokulu ücretleri indiriliyor veya tamamen kaldırılıyor, ebeveyn izni süreleri uzatılıyor ve esnek çalışma saatleri sağlanıyor .
Bu politikaların sonucunda bu ülkelerin nüfusları da artmaya devam ediyor. Eurostat’a göre, 2021 yılında Avro Bölgesi’ndeki nüfusun %0,3 oranında azalmasına rağmen, Macaristan’ın nüfusu %0,5, Almanya’nın nüfusu %0,4 ve Çek Cumhuriyeti’nin nüfusu %0,3 oranında arttı.
Avro Bölgesi’nde doğum oranları düşmeye devam ederken, bu ülkelerin başarı öykülerinin diğer ülkelere de ilham vermesi umuluyor.