Daha önce deprem bölgesi ile ilgili gündeme gelen konulardan biri de barajlarda sorunlar meydana geldiği ve bu nedenle de durumun o bölgeye tehdit oluşturduğu idi. Konu hakkında Bakan Vahit Kirişçi tarafından yapılan açıklamaya göre barajlarda herhangi bir problemin meydana gelmediği şeklindeydi.
Bugün Adana DSİ 6. Bölge Müdürlüğünde açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci deprem bölgesindeki barajların durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan bu açıklamalara göre depremin büyüklüğü ve etkisi hakkında da konuşarak genel bir değerlendirmede bulundu.
PEK ÇOK ÜLKENİN NÜFUSUNUN ÜZERİNDE BİR NÜFUS ETKİLENDİ!
Depremin yarattığı etkiler hakkında açıklamalar yapan Bakan Kirişçi, yapılan çalışmalar sonucunda depremin etkilediği bölümleri hakkında, "En son yapılan çalışmalarda 108 bin kilometrekarelik bir coğrafyayı ve 13 milyonluk nüfusu etkilediği gözlemlenmektedir. Bulgaristan'ın yüzölçümü dikkate alındığında, bunun tam 108 bin kilometrekarelik alana denk geldiğini ifade edebiliriz. 100 bin kilometrekarelik Güney Kore için de depremin etkilediği alanla ilgili mukayese bu manada yapılabilmiş olur. Nüfus bakımından ise Avrupa'nın pek çok ülkesinin nüfusunun üzerinde bir nüfus etkilenmiştir." şeklinde ifadelere yer verdi.
BARAJLARIN DURUMU HAKKINDA KONUŞTU!
Meydana gelen bu etkinin yanı sıra da depremin etkilediği bölümler hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Kirişçi, "Barajlarla ilgili dezenformasyon ne yazık ki arama kurtarma çalışmalarını olumsuz yönde etkiledi. Bu yaygaraları çıkaranlarla, yardım tırlarını, enkazları yağmalayanları aynı grupta değerlendiriyoruz. Bunların gerçek insan olup olmadıkları konusunda bizim bir değerlendirmemiz ve bu şekilde açıklamamız olmuştur. Deprem bölgesi ve yakın çevresinde 140 baraj ve gölet var. Bunların 110'u barajdır, 30'u da gölettir. Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden bir durum söz konuşu değildir. Aynı bölgede özel sektör tarafından işletilen 172 hidroelektrik santraliyle ilgili de herhangi bir sorunun bulunmadığını belirtmek isterim. Barajlarımız, DSİ ekiplerimiz tarafından her gün kontrol edilmektedir. Bölgedeki baraj ve göletlerin 140'ına da ulaşılmış olup 132'sinde acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanmamıştır. Su sızıntısının bulunmadığını da belirtirken, 8 barajımız takip altındadır. Bunlardan Malatya Sultansuyu Barajı ve Osmaniye Arıklıkaş Göleti'nin suyunu boşalttık. Atatürk Barajı ve Yarseli Barajı'yla ilgili iddiaların da asılsız olduğunu, yerinde yaptığımız incelemelerde kamuoyumuzla paylaştık. 3 gün önce Atatürk Barajı'nı, dün de Hatay'da Yarseli Barajı'nı yerinde teknik ekibimizle inceledik. Kretlerde çatlaklar var ama bu çatlaklar her zaman olan bir şey. Ama bu çatlakların barajın tehlike doğuracağı noktasında asla değerlendirilmemesi gerektiğini, bütün kamuoyuna duyurmak istiyorum." diyerek, etkilerin olumsuz bir şekilde yansıması olmayacağından bu nedenle de tedirgin edici bir durumun bulunmadığından bahsetmiş oldu.