Bakan Murat Kurum'dan Van Gölü açıklaması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Van gölünde şimdiye kadar 3 etapta temizleme çalışmaları yapıldığını söyledi.

Bakan Murat Kurum'dan Van Gölü açıklaması - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Van Gölü'nde dip çamuru temizliğiyle ilgili gelişmeleri aktardı.

Bakan Kurum, Van Gölü'nde günümüze kadar 807 bin metreküp dip çamuru temizliği yapıldığını söyledi.

807 BİN METREKÜP DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ

Van Gölü'yle ilgili Kurum, 'Van Gölü'müz hep mavi kalacak. Dünyanın incisi Van Gölü'müzü korumak, en güzel haliyle geleceğe taşımak için canla başla çalışıyoruz. Bugüne kadar 807 bin metreküp dip çamuru temizliği yapıldı.' dedi.

Bakanlık, Van Gölü dip çamuru temizleme çalışmalarına 2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatıldığını hatırlattı. Van merkezde 1. etap çalışmaları tamamlandı, 2 ve 3. etapta çalışmalar sürdürülüyor.

Van Gölü Havza Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı çerçevesinde, dip tarama temizlikleri devam etmektedir. Bugüne kadar 807 bin metreküp dip çamuru çıkartıldı.

Van Gölü temizliği için Van Merkezi Atık Su Arıtma Tesisi ve Entegre Katı Atık Tesisi devre girdi. Hayvancılık faaliyetini kaçak ahırlarda yürütenlerin çevreye verdiği kirlilik azaldı. Derelerin ıslah çalışmaları sayesinde göle ulaşan kirliliğin önüne geçildi. Islah çalışmalarının tamamlandığı ve temizleme çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

KORUMA ALTINA ALINDI

Van Gölü'nü korumak dengesini korumak amacıyla, 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edildi.

Türkiye, dünyanın kirlenmesinde hiçbir sorumluluğu olmadığına dikkat çeken Bakan Kurum, 'Tarihe baktığınızda gelişmekte olan ülkelerin dünyanın kirletilmesi noktasında bir sorumluluğu yok. Gelişmiş ülkeler sanayi devrimi ile birlikte bu alanlarımızı, doğamızı hoyratça kullanmışlar. Ham maddelerimizi hiç bitmeyecekmiş gibi kullandılar ve bugün dünyamız 1.2 santigrat derece ısınmış. Tüm çaba 1,5 santigrat derecede bu gidişatı durdurabilmek adına. 1,5 santigrat derece ve civarındaki bir sıcaklık ortalaması yaşanabilir bir dünyayı tarif ediyor.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin en büyük gölüne ait olduğu söylenilen geçtiğimiz günlerde videoda görüldüğü üzere sonbahar ve kış ayında yağmur yapışı olmaması nedeniyle suların çekildiği ve ortaya çıkan görüntülerin hiç de iç açıcı olmadığı görüldü. Sosyal medya platformlarına yansıyan görüntüde kullanıcılar yetkililerin harekete geçmesi ve gereken bütün işlemlerin yapılması gerekliliği üzerinden durmuştu.

Siyaset Haberleri