Yapılacak düzenleme ile vergi sisteminde adaletsizliklerin giderilmesi hedefleniyor. Gelir eşitsizliğinin azaltılması ve fakir kesimlerin korunması amaçlanıyor. Vergi, sübvansiyon ve miras hukuku gibi alanlarda yapılacak değişikliklerle adaletli bir sistemin oluşturulması planlanıyor.
Çalışanların ücretlerinin ikinci dilime girmesi sorunu da düzenlemeyle çözülmeye çalışılacak. Şu anki vergi dilimleri, yüksek ücretlilerin daha fazla vergi ödemesine yol açıyor. Bu durum da gelir adaletsizliğine sebep oluyor. Yapılacak düzenleme ile ücretlerin daha düşük dilimlere girmesi sağlanacak ve bu sayede daha adil bir vergi sistemi oluşturulacak.
Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren bir haber var!
Vergi indirimi ile birlikte vatandaşlara nefes aldıracak önemli bir adım atılıyor. Asgari ücrete kadar olan kazançlardan vergi alınmayacak olmasıyla birlikte, ücretlerden alınan vergilerde de indirim yapılacak. Gelir Vergisi Kanunu’nda bulunan ikinci dilime düşme durumu önlenmiş olacak. Bu sayede, yıl içerisinde ücretlerin vergi dilimi değişikliği nedeniyle düşmesi sorunu ortadan kalkacak. Vergi diliminin %15’ten %10’a düşürülmesi de düşünülen seçenekler arasında yer alıyor.
Bu vergi indirimi, Türkiye’nin Orta Vadeli Ekonomi Programı’nın önemli bir unsurunu oluşturacak olan istihdamı da olumlu yönde etkileyecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek çalışmalar kapsamında, ücretlerin belirlenmesinde ekonomik dengeler ve işgücü verimliliğindeki gelişmeler göz önünde bulunduracak mekanizmalar geliştirilecek.
Gelir Vergisi Kanunu’nun İkinci dilime girmesi önlendi
Sabah’ta yer alan habere göre, İşgücü Piyasası Reformu kapsamında Gelir Vergisi Kanunu’ndaki ikinci dilime girmenin önlenmesiyle beraber ücretlerin düşmesi engellenecek.
Bu konu aynı zamanda 1 Ağustos’ta başlayacak memur toplu sözleşme sürecinin en önemli başlıklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Toplu sözleşme kapsamında gelir vergisi diliminin % 15’e sabitlenmesi planlanıyor.