Bakırköy’de deprem hazırlığı: Kentsel dönüşüm bekliyor, afet istasyonları kuruldu, toplanma alanları hazır

Bakırköy’de deprem hazırlığı nasıl yapılıyor? TGRT Haber’in yerinde incelediği 12 ilçeden biri olan Bakırköy’de kentsel dönüşüm, afet istasyonları ve toplanma alanları hakkında bilmeniz gerekenler bu haberde.

İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri olan Bakırköy, uzmanların kaçınılmaz dediği Marmara depremine karşı hazırlıklarını sürdürüyor. AFAD'ın raporunda riskli kategoride gösterilen 12 ilçedeki hazırlıkları yerinde incelemeye devam ettiği serinin bu bölümünde Bakırköy’ün deprem hazırlığına yakından bakıyoruz.

Bakırköy neden riskli?

Bakırköy, nüfusu 230 bine dayanan 15 mahalleden oluşan bir ilçe. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Bakırköy halkının çok hak ettiği ve nüfus yoğunluğunu da arttırmayacak olan bir kat artışı vermesini bekliyor. Ancak bu bekleyiş sürerken, AFAD da Bakırköy’ü uyardı: Depremde riskli bölgedesiniz.

Peki Bakırköy’ü riskli yapan nedir? Öncelikle Bakırköy’ün fay hatlarına yakın olması, eski bir ilçe olması, yapı stoğunun yaşlı olması ve eski teknolojiyle yapılmış olması hayli riskli. Olası bir Marmara depreminde Bakırköy’de en çok etkilenecek mahalleler şöyle: Kartaltepe, Yeşilköy ve Şenlikköy.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, depreme hazırlıkta yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Öncelikle kentsel dönüşümü gerçekleştirmek, bina stoğunu yenilemek ve yurttaşlarımızı güvenilir sağlam konutlarda yaşayabileceği olanakları hazırlamak.” Ancak Kerimoğlu, 7.5 şiddetinde bir depremde Bakırköy’deki binaların yalnızca yüzde 21’inin hasar görmeyeceğini tahmin ettiklerini de belirtti.

Kentsel dönüşüm için imar hakkı bekleniyor

Bakırköy Belediye Meclisi’nde tüm siyasi partilerin ortak aldığı oy birliği ile aldığı karara rağmen maalesef kentsel dönüşümde adım atacakları o bir ilave imar hakkını elde edemediklerini söyleyen Kerimoğlu, “Bakırköy’deki temel sorun zemin ve yapılar. Tabii ki fay hattına yakınlık da tehlikenin boyutunu bir hayli büyütüyor” dedi.

Kerimoğlu, kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden destek beklediklerini ifade etti. “Bizim istediğimiz şey çok basit. Bir kat artışı versinler. Bu kat artışını da biz yurttaşlarımızın lehine kullanalım. Yani yurttaşlarımızın konutlarını yenileyelim, daha güvenli hale getirelim. Aynı zamanda da nüfus yoğunluğunu arttırmayalım” diye konuştu.

Afet istasyonları ve toplanma alanları hazır

Bakırköy Belediyesi, olası bir afet durumunda 15 mahalledeki 17 afet istasyonunu kurdu. Bu istasyonlar, bütün ekipmanıyla birlikte hazırda bekliyor. Afet istasyonlarında, arama kurtarma, sağlık, psikososyal destek, barınma, beslenme, haberleşme ve lojistik gibi hizmetler verilecek.

Bakırköy’de bulunan bir halk pazarı ise aslında devasa bir toplanma alanı. Olası bir depremden sonra vatandaşın geçici barınma ihtiyacı bu alanda karşılanacak. Burası aynı zamanda altyapısıyla elektriği ile suyuyla olası bir elektrik kesintisinde ilave jeneratörü ile kanalizasyonuyla bütün altyapı olanaklarıyla yaklaşık 100 bin yurttaşa hizmet verebilecek 75 bin metrekare büyüklüğünde bir deprem toplanma alanı.

Bakırköy Belediyesi, deprem hazırlığı konusunda vatandaşlara da çağrıda bulundu. Deprem çantası hazırlamak, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenleri öğrenmek, deprem sigortası yaptırmak ve bina güvenliğini kontrol ettirmek gibi önlemlerin alınmasını istedi.

Gündem Haberleri