Sağlık dünyasında devam etmekte olan gelişmeler her geçen yeni virüsler ve bakterilerin ortaya çıkmasına ve bu da pek çok hastalığın hayatımıza girmesine neden oluyor. Tedavileri çok farklı olan bu hastalıkların tedavi yöntemi temelde bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklar olup olmamasından yola çıkılarak belirleniyor. Bu nedenle uzmanlar sık sık virüsler ve bakteriler arasındaki ayrıma dikkat çekiyor.
Uzmanların bildirdiğine göre; virüsler, çoğalmak için hücreleri parazitleyen biyolojik varlıklar iken; bakteriler, çekirdeği olmayan basit hücreler olarak sınıflandırıyor. Yani temelde üreme koşullardan artış hızına kadar pek çok faktörde ayrılan virüs ve bakterilerin ortak noktası ise, her ikisinin de mikroskobik bir canlı olması. Başka bir deyişle ne virüsleri ne de bakterileri gözle görmek mümkün olmuyor. Peki, virüsler ve bakteriler arasındaki farklılıklar nelerdir? İşte cevabı…
BAKTERİLER VE VİRÜSLER ARASINDA PEK ÇOK FARK BULUNUYOR
Her ne kadar hem bakteriler hem de virüsler mikroskobik canlılar olsa da bakteriler ışık mikroskobu ile görülebilirken, virüsler sadece elektron mikroskobu ile görülebildiği için bu hususta da birbirlerinden ayrılıyorlar. Virüsler genellikle enfekte edecekleri hücreye özgü iken, bakteri de böyle bir temel ayrım yapılamıyor. Daha açık konuşmak gerekirse, sadece insanlara buluşan bir virüs, hayvanlara bulaşmıyor. Ya da bunun tam tersi olan pek çok virüs bulunuyor. Hem bakteri hem de virüsler doğada yaygın olarak dağıldığı için pek çok hastalığa yol açabiliyor. Ancak baştan belirtelim ki, her bakteri ya da her virüs sanıldığı gibi zararlı olmuyor.
VİRÜSLER VE BAKTERİLER AYNI HASTALIĞA SEBEP OLMUYOR
Aynı hastalıklara sebep olmayan virüsler ve bakteriler, bu noktada da birbirinden ayrılıyor. Kızamık, kuduz, dang humması, soğuk algınlığı, grip veya influenza, çocuk felci, ebola, COVID-19, AIDS veya Hepatit B gibi hastalıkların nedeni temelde bir virüse dayanıyor. Bakterilerin yol açtığı hastalıklar ise; frengi, tüberküloz (verem), kolera, cüzam, botulizm ve tetanoz gibi hastalıklar oluyor.