İsrail'in Filistin hükümetine yönelik yaptırımları, BM Genel Kurulu'nun geçen hafta Filistin'in mahkemeden uzman görüşü talebine olumlu oy vermesinin ardından geldi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun sözcüsü, İsrail yaptırımlarının, diğer önlemlerin yanı sıra, işgal altındaki Batı Şeria'nın C Bölgesi'ndeki Filistin inşaat projelerini donduracağını söyledi.
C Bölgesi 1990'larda Oslo Barış Anlaşmalarının bir parçası olarak İsrail'in tek kontrolü altına verilmişti ve işgal altındaki Batı Şeria'nın toplam alanının %60'ından fazlasını oluşturuyor.
İnsan hakları örgütleri İsrail'in C Bölgesinde Filistinlilere sadece istisnai durumlarda inşaat izni verdiğini bildirmektedir.
İsrail ayrıca Filistin Yönetimi adına topladığı 139 milyon şekel (yaklaşık 39 milyon dolar) tutarındaki vergiye el koyacak ve bu parayı terör kurbanlarının ailelerine dağıtacak.
Buna ek olarak İsrail, "insani çalışma kisvesi altında" düşmanca ya da terörist faaliyetleri desteklediğini düşündüğü kuruluşlara karşı daha fazla tedbir uygulamayı planlıyor.
Geçtiğimiz hafta Filistin'in başvurusu üzerine BM Genel Kurulu Lahey merkezli Dünya Mahkemesi'nden İsrail'in Filistin topraklarındaki 55 yıllık işgalinin hukuki sonuçları hakkında görüş bildirmesini istedi.
İsrail, Filistinlilerin devlet kurmak istedikleri Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'ü 1967 Orta Doğu savaşında işgal etti. İsrail 2005 yılında Gazze'den çekildi ancak komşu Mısır ile birlikte bölgenin sınırlarını kontrol ediyor. Filistin Yönetimi 1990'lardaki geçici barış anlaşmaları çerçevesinde Batı Şeria'da sınırlı bir özerkliğe sahipti.
Dünya Mahkemesi, devletler arasındaki anlaşmazlıklarla ilgilenen en üst düzey BM mahkemesidir. Kararları bağlayıcıdır, ancak bunları uygulama yetkisi yoktur.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "Bu kararlar hem para hem de planladıkları diğer tedbirlerle ilgili olarak kınanıyor ve reddediliyor" dedi.