Amerika Birleşik Devletleri (ABD) devlet başkanlarının Washington'da bulunan resmi ikametgah adresi olan Beyaz Saray'ın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın toplantısında konuştu.
BEYAZ SARAY'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI
Sözcü Jean-Pierre'ın gerçekleştirdiği basın toplantısında Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımıyla ilgili tutumu hakkında soru soruldu. Sorulan soruyu yanıtlayan Pierre, Türkiye hükümetinin bu konuda bir açıklama yapmasının doğru olacağını aktardığı açıklamasında ''Türkiye'yi muteber bir müttefik olarak görüyoruz.'' dedi. Jean-Pierre, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya olabilecek en kısa sürede katılımlarını desteklediklerini, daha önce de iki ülke yönetimiyle bu kapsamda görüşmeler gerçekleştirdiklerini de anımsattı.
NATO NEDİR?
Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (North Atlantic Treaty Organization) ADIYLA BİLİNEN NATO, 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması ile kurulan uluslararası askeri ittifaktır. NATO üye ülkeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO'nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa'daki 30 üyesinden biri olan Belçika'nın başkenti Brüksel'de bulunmaktadır.
21 ülke NATO'nun ''Barış İçin Ortaklık'' adlı girişiminde yer alırken 15 ülke kurumlaşmış diyalog programlarına dahildir. Tüm NATO üyelerinin toplam askeri harcaması, dünyadaki savunma harcamalarının yüzde 70'inden fazladır.
TÜRKİYE NE ZAMAN NATO ÜTESİ OLDU?
18 Şubat 1952 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) NATO Üyelik Kanunu'nu onaylaması ile Türkiye Cumhuriyeti (T.C) NATO'ya tam üye sıfatıyla katılmıştır. NATO'ya katılımın sağlanması ile birlikte Türkiye, Sovyet Rusya tehlikesinden kurtulmuş ve Sovyetlere karşı olan yalnızlığından kurtulmuştur.