Tayland'dan ülkesine dönen Güney Koreli bir adam 'beyin yiyen amip' ya da Naegleria fowleri nedeniyle hayatını kaybetti. Habere göre adam dört ay boyunca Tayland'da kalmıştı. Haberde Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Ajansı'nın (KDCA) 50'li yaşlardaki adamın 10 Aralık'ta Güney Kora'ya giriş yaptığını iddia ettiği aktarıldı.
'Beyin yiyen amip' olarak da bilinen Naegleria fowleri enfeksiyonu genellikle ılık tatlı su kütlelerinde bulunur.
Beyin yiyen amip Türkiye'de var mı?
Güney Kore'de beyin yiyen amip diğer adıyla Naegleria fowleri hastalığı nedeniyle bir adamın hayatını kaybettiği haberinin yayılmasının ardından Beyin yiyen amip Türkiyede varmı sorularına neden oldu. Şimdiye kadar beyin yiyen amip hastalığı Türkiye'de görülmemiştir.
Güney Koreli adamda görülen belirtiler arasında aşağıdaki menenjit türleri yer almaktadır
-Baş ağrısı
-Ateş
-Kusma
-Konuşma bozukluğu
-Sert boyun
Adamın gelişinden 11 gün sonra öldüğü bildirildi. Adamın ölümünün arkasındaki neden, yetkililerin otopsi yapmasının ardından doğrulandı.
Ülkede Naegleria fowleri enfeksiyonuna dair teyit edilen ilk vaka olduğunu belirtilirken, KDCA'nın henüz bulaşmaya ilişkin ayrıntıları açıklamadı.
'Beyin yiyen' amip enfeksiyonunu anlamak:
- Naegleria fowleri, beyinde enfeksiyonlara neden olabilen bir amiptir (tek hücreli canlı bir organizma)
- Amip toprakta ve göller, nehirler ve kaplıcalar gibi ılık tatlı su kaynaklarında bulunur.
- Naegleria fowleri'nin neden olduğu bu hastalık 'birincil amip meningoensefaliti' (PAM) olarak adlandırılır ve yaygın olarak ölümcül olduğu bildirilmektedir
Özellikle, 1962'den 2021'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde 154 kişiden sadece dördü enfeksiyona yakalandıktan sonra hayatta kalmıştır.
- 'Primer amipli meningoensefalit' olarak adlandırılan hastalığın erken evrelerinde tespit edilmesi zordur. Hastalık hızla yayılır. Hastalık genellikle hasta öldükten sonra keşfedilir.
Naegleria fowleri'nin Beyin yiyen amip belirtileri
Önceki araştırmalar Naegleria fowleri hastalığının hastalarda öncelikle iki aşamalı belirtiler gösterdiğini ortaya koymuştur.
-Başlangıçta hastalar şiddetli frontal baş ağrısı, ateş, bulantı ve kusma yaşayabilir
-İkinci aşamada hastalar boyun tutulması, nöbetler, zihinsel durum değişikliği ve halüsinasyonlar yaşarlar
-Ciddi vakalarda hasta komaya bile girebilir.
Beyin yiyen amip bulaşıcı mı?
CDC, Naegleria fowleri enfeksiyonunun insandan insana bulaştığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını teyit etmiştir. Su buharı veya aerosol damlacıkları yoluyla yayılmaz
Beyin yiyen amip aşısı var mı?
Şu anda bir aşı bulunmamaktadır ancak hastalık, enfeksiyondan kurtulan hastalarda kullanılan amfoterisin B, azitromisin, flukonazol, rifampin, miltefosin ve deksametazon gibi uygun ilaç kombinasyonlarıyla tedavi edilebilmektedir.