Nepal ile Çin arasında yıllardır tartışma konusu olan Everest Dağı ile ilgili yeni ölçümler yapıldı. İngiltere'deki University College London (UCL) uzmanları, 8.849 metre yüksekliğindeki Everest'in nasıl uzadığını anlamak amacıyla Himalayalar'daki nehirlerin tarihsel evrimini inceledi. EurekAlert’te yer alan habere göre, araştırmacılar, yaklaşık 89.000 yıl önce Everest'in yakınındaki Arun Nehri'nin, Kosi Nehri ile birleşmesinin erozyonu artırdığını tespit etti.
Erozyon ve Dağın Yükselmesi
Araştırmacılar, bu birleşmenin büyük miktarda kaya ve toprağın aşındırılmasına yol açtığını belirtti. Aşındırma süreci sonrasında yer kabuğunun altından gelen basıncın, Everest'in yükselmesine neden olduğunu ifade ettiler. Sonuç olarak, Everest Dağı'nın son 89.000 yıl içinde 15 ila 50 metre uzadığı ve yılda yaklaşık 2 milimetre kadar uzamaya devam edeceği tespit edildi.
Dinamik Dünya Yapısı
Araştırmanın yazarlarından Dr. Şu Han, Everest Dağı'nın değişen yüksekliğinin, Dünya yüzeyinin dinamik doğasına dikkat çektiğini söyledi. Dr. Han, "Arun Nehri'nin aşındırması ile Dünya'nın mantosunun yukarı doğru basıncı arasındaki etkileşim, Everest Dağı'na bir ivme kazandırarak onu normalde olduğundan daha yükseğe itiyor," dedi.
Bu önemli araştırma, "Nature Geoscience" dergisinde yayımlandı ve Dağların sürekli değişen doğası hakkında yeni bilgiler sunuyor. Everest Dağı'nın yükselmesi, sadece bölgedeki jeolojik süreçlerin değil, aynı zamanda iklim değişikliği ve doğal olayların da etkisini gözler önüne seriyor.