Ekimde yürürlüğe girmesi beklenen yasak uyarınca, Omaui Köyü sakinleri kedilerini kısırlaştırarak belediyeye adlarını kaydettirecek. Bu hayvanlar öldükten sonra köyde bir daha kimsenin kedi beslemesine izin verilmeyecek.
Kedilerin dünya çapında her yıl milyarlarca kuş ve memeliyi öldürmesi karara gerekçe olarak gösterilirken köy sakinleri zehirlerin, arabaların ve insanların da canlı türlerine zarar verdiğini söyleyerek alınan karara karşı çıkıyor. Omaui’daki yetkililer kamera kayıtlarına dayanarak dışarıda dolaşan kedilerin kuşları, böcekleri ve sürüngenleri avladığını söylüyor.
Bu konuda kitapları bulunan Smithsonian Göçmen Kuşlar Merkezi Başkanı Dr. Peter Marra, kararı savunurken kedilere ve evde kedi beslenmesine karşı olmadığını belirterek, “Kediler muhteşem ev hayvanları. Ama başıboş halde sokaklara salınmamalılar” dedi.
BBC’nin sorularını yanıtlayan Marra, “Köpeklerin başıboş halde dışarıda dolaşmasına izin vermiyoruz. Kediler için de bunun zamanı geldi” diye konuştu. Dr. Marra’ya göre, dünya genelinde 63 hayvan türünün nesillerinin yok olması, evcil kedi nüfusundaki patlamayla bağlantılı. Yeni Zelanda gibi hassas ekosistemleri olan bölgelerde sorun daha ciddi. “
"SORUN KEDİLERE DEĞİL, İNSANLARDA"
Önlem aşırı gibi görünüyor ama durum kontrolden çıktı. İnsanların artık bu hayvanlara bakışını değiştirmesi gerekiyor” diyen Marra, “Kediler sahiplenilmeli, kısırlaştırılmalı, evde oyuncaklarla oynatılarak egzersiz yaptırılmalı ve kontrollü bir ortamda gerekirse tasmayla dolaştırılmalı” diye konuştu. Sorunun kedilerden değil, insanlardan kaynaklandığını söyleyen Marra, sosyal medyadaki kedi paylaşımlarının evde beslenen kedilerin sayısında ‘patlama yarattığını’ vurguluyor.
86 MİLYON EV KEDİSİ
ABD’de 86 milyon ev kedisinin olduğu tahmin ediliyor. Bu kabaca her üç haneden birinde kedi beslenmesi anlamına geliyor. Milyonlarca kedi de sokaklarda yaşıyor. Ülkede her yıl kedilerin 4 milyar kuş ve 22 milyar memeli öldürdüğü düşünülüyor. İngiltere’de kedi nüfusu azalmasına rağmen bu hayvanların her yıl 55 milyon kuşun ölümüne neden olduğu belirtiliyor.
KEDİLER İÇİN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Yeni Zelanda’da her iki evden birinde kedi olduğu tahmin ediliyor. Ülkede 2015’ten beri kedi nüfusunu azaltmak için programlar yürütülüyor. Kediler için sokağa çıkma yasağı getirilmesi planlanıyor. Queensland’da sokak kedilerinin başına 10 dolar ödül konulması hayvan hakları gruplarının tepkisini çekmişti.
BBC/Türkçe