Herhangi bir nedene bağlı olmasa bile günlük rutininizde karşılaşabileceğiniz bel tutulması şikayeti, hareketinizi kısıtlayarak yaşam kalitenizi düşüren bir rahatsızlık. Ağrılı geçebilen bu rahatsızlık süreci kimi zaman yeterli süre dinlendiğinde ortadan kalkabilse de bazı öneriler bu sancılı süreçte sizin en büyük yardımcınız olabiliyor.
Üç günden fazla sürdüğünde daha ciddi bir şikayeti gösterebilen bel tutulması, kimi zaman yanlış uygulamalar nedeniyle çok daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Yanlış bir uygulama ile basit bir bel tutulmasını daha büyük sorunlara dönüştürmek istemiyorsanız, uzmanların tavsiyelerinden derlediğimiz önerilere göz atın.
BEL TUTULMASI NEDEN OLUR?
Bel tutulması kimi zaman kaslardan, kimi zaman ise omurgada meydana gelen kayma gibi sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Gibi zaman gebelik gibi belirli dönemde yaşanabilen bel tutulmasının nedenleri kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Fıtık
- Kas kaynaklı
- Omurlar arasındaki disklerde bozulma
- Omurga kayması
- Gebelik
- Şişmanlık
- Skolyoz
- Romatizma
- Ağır kaldırma
- Kemik erimesi
- Eğilip kalkma
BEL TUTULMASINA NE İYİ GELİR, NASIL GEÇER?
Fiziksel aktiviteyi önemli ölçüde engelleyen bel tutulmasına yönelik çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Uzmanların eşliğinde kimi zaman ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu tip tedavilerde bir uzmana görülmeli ve yapılan detaylı muayene sonrası doktor tavsiye etmesi halinde ilaç tedavisine geçilmelidir. Bu süreçte ağrılarınızı hafifletebilecek ve ciddi bir hastalığa işaret etmeyen bel fıtığını geçirebilecek şu uygulamalara başvurabilirsiniz:
- Kas gevşetici merhem ile tutulan bölgeye masaj yapılabilir.
- Yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılarak kişi belini dinlendirebilir.
- Sıcak havlu ya da su torbası yardımı ile bel bölgesine sıcak uygulama yapılabilir.
- Lahana yaprağı ve Hint yağı gibi doğal bileşenler ile kas tutulması kaynaklı bel problemine çözüm sunabilir.
- Üç günden uzun süren bel tutulması şikayeti için bir uzmana danışın.
- Ciddi nedenlere dayanan bel tutulmalarında uzman gözetiminde fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği ile bel bölgesi güçlendirilebilmektedir.