Vatandaşın yıllardır yaptığı açıklamaları ile sevgisini kazanan Canan Karatay her konuda organik besinler ve gıdalardan söz ederken bu kez çamaşır makineleri için kullanılan deterjanlardan uzak durulması hususunda dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Canan Karatay tüm ev hanımlarına seslendi: Eve hemen bunu satın alın - Karatay hoca, çamaşır makinesinde çamaşırları yıkarken kullanılan yumuşatıcı ve deterjan benzeri ürünlerin çamaşırlara adeta zehir saçtığını ve cilt kanserine yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Canan Karatay, "Eğer deterjan kullanıyorsanız çöpe atın" diyerek kendi evinde çamaşırlarını nasıl yıkadığını açıkladı ve önemli tavsiyede bulundu.
Sağlıklı beslenme ve kalp sağlığıyla ilgili verdiği tavsiyelerle bilinen iç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu çamaşırlarını nasıl yıkadığını paylaştı.
DETERJANLARI HEMEN ÇÖPE ATIN VE BUNU ALIN
Konuk olduğu bir televizyon programında konuşan Canan Karatay, şunları söyledi:
"Deterjanları çöpe atın. Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın. Bulaşıkları da makinede değil, normal sabunla yıkayın. Evde kullanılan temizlik malzemeleri sadece çarşaflarda vs. kalmıyor, havaya da karışıyor ve biz bunları soluyoruz, vücut o zehir içeri girmesin diye burnu tıkıyor."
Deterjanlar konusunda da açıklamalarda bulunan Canan Karatay, "Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs" dedi.
SODYUM BİKARBONAT NEDİR?
Kabartma tozu olarak bilinen Sodyum Bikarbonat soda olarak ta tanımlanabilir. Eski Mısır'da doğal natrol çökeltilerini oluşturan karışımda kullanılırdı. Bu karışımlar ise natron hiyeroflif yazılarda boya olarak kullanılmakta idi. 1791 yılında Fransız bir kimyager olan Nicolas Leblanc taraşından soyum karbonatı olarak üretildi. New York'lu iki fırıncı 1846 yılında karbondioksit ve karbonttan kabartma tozu üreten bir fabrika kurdu. Esasında bu bileşen 1800’lü yıllarda Roman bir kaptan tarafından balıkları taze tutmak amacı ile kullanılmıştı. Ve saleratus olarak anılmaya başlanmıştı.