Çin, önümüzdeki kış için doğal gaz arzını güvence altına almak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasına geri döndü. Bu durum, Avrupa’nın gaz depolama hedefine 1 Kasım’dan çok daha önce ulaşmasıyla birlikte, küresel doğal gaz pazarındaki kırılgan dengeyi potansiyel olarak bozabilir.
Çin’in Gaz Talebi Artıyor
Çin, geçen yıl Kovid kaynaklı karantinaların yol açtığı rekor düşüşün ardından, bu yıl gaz tüketimini artırmaya başladı. Ancak Çin’in gaz talebi hâlâ 2021’e kadar görülen büyümenin altında seyrediyor. Çin, en büyük ihracatçılar olan ABD ve Katar da dahil olmak üzere çok sayıda uzun vadeli LNG tedarik anlaşması imzaladı. Ancak Çin, bu yılın sonlarında ve 2024 yılı boyunca teslim edilecek kargolar için büyük bir ihaleyle spot piyasaya da geri döndü.
Sinopec, ticaret kolunun bu kargoların tamamını veya bir kısmını daha sonra yeniden satma ve bunları Çin’in yurt içi gaz tüketiminde kullanmama planları olabilir. Bloomberg, durum ne olursa olsun, bu yılın Şubat ayından bu yana spot piyasada LNG kargoları aramak için devlet elindeki Çinli bir alıcının yaptığı en büyük ihale olduğunu belirtiyor.
Avrupa’nın Gaz Depolama Hedefi
Avrupa Birliği (AB), doğal gaz depolarını yaklaşık %90 seviyesinde doldurdu. Bu, AB’yi önümüzdeki kış aylarının taleplerini karşılayabilecek nispeten güçlü bir konumda tutabilir. Ancak Avrupa’nın gaz depolama hedefi 1 Kasım olarak belirlenmişti. Bu da Avrupa’nın depolarının erken dolmasıyla birlikte, önümüzdeki aylarda daha fazla LNG kargosuna ihtiyaç duymayacağı anlamına geliyor.
Bu durum, Asya’ya yönelik LNG arzını artırabilir ve fiyatları düşürebilir. Ancak Avrupa’nın gaz depolarının doluluğu, Rusya’nın Avrupa’ya boru hattı arzını kesmesi veya kışın normalden daha soğuk olması gibi olası riskleri ortadan kaldırmıyor. Bu nedenle, Avrupa’nın gaz piyasası, küresel LNG piyasasındaki gelişmelere duyarlı olmaya devam edecek.
Meta Açıklaması: Çin, önümüzdeki kış için LNG piyasasına geri döndü ve bu durum, Avrupa’nın gaz depolama hedefine çok erken ulaşmasıyla birlikte küresel doğal gaz pazarındaki dengeyi bozabilir. Bu makalede Çin’in gaz talebi ve Avrupa’nın gaz depolama durumu inceleniyor.