Geçen hafta sonu, Çin Seddi’nin Pekin'deki kısmında dolambaçlı duvar boyunca sıkışmış ve dar kapılardan geçen büyük kalabalıklar görüldü. Sosyal mesafeye dikkat etmeselerde insanların pekçoğunun maske ile koruyucu önlem aldığı görüldü.
Ülkede 1 Ekim’de başlayan Ulusal Altın Günü Haftası nedeniyle sekiz gün boyunca tatil ilan ediliyor. Çin'in en yoğun yıllık seyahat dönemlerinden biri olan hafta, aynı zamanda yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisinden çıkan ülke için de büyük bir sınav.
Geçen yılın Aralık ülkenin Hubey eyaletine bağlı Wuhan kentinde çıktığı düşünülen corona virüs pandemisi nedeniyle şu ana kadar Çin’de 85 bini aşkın kişi enfekte oldu ve 4634 ölüm meydana geldi. Nüfusuna oranla oldukça düşük vaka ve ölüm kaydeden ülkede alının sıkı karantina önlemleri ve temas takibiyle Şubat ayından bu yana salgın kontrol altında tutuluyor.
Sıfıra yakın yerel bulaşma oranına sahip olan ülkede, insanlar 1 Ekim'de başlayan tatil için otobüs istasyonlarına, havalimanlarına ve transit merkezlere akın etti. Bu kapsamda Çin Seddi de turistlerin yoğun akınına uğrayan yerlerden biri oldu. Sedin Pekin’de yer alan Badaling kısmı yeni kısıtlamalarla birlikte, Mart sonunda yeniden açıldı.
Bununla birlikte, Badaling Özel İdari Bölge Ofisi, 29 Eylül'de Çin Seddi'ne yönelik yapılan ziyaretlere ilişkin bir kılavuz yayınlayarak, ziyaretçilerin tatil sezonu boyunca kısıtlamaları uygulamaya devam etmeleri konusunda uyardı. Bu kısıtlamalar arasında, ziyertçilerin birbirlerine 1 metrelik sosyal mesafe uygulaması ve gruplar halinde toplanmanın yasak olması gibi maddeler de yer alıyor. Ancak yüzlerce turistin bir araya geldiği bu hafta sonunda sosyal mesafe kısıtlamalarının hiçbirine uyulmadı.
Normalde her yıl 10 milyondan fazla yerli ve yabancı turist Çin Seddi'ni ziyaret ediyor. Haziran 2019’da duvarın Badaling bölümü günlük olarak ortalama 65 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bölüm Mart ayında yeniden açıldığında, yeni kısıtlamalar nedeniyle günlük ziyaretçi sayısını normal kapasitesinin yüzde 30'u ile sınırladı. Altın Hafta kutlamaları öncesinde yetkililer bu sınırı normal kapasitenin yüzde 75'ine çıkardılar, bu da günlük 48 bin 50 ziyaretçi limiti anlamına geliyor.
Ay Yeni Yılı tatili ile birlikte Çin'deki en uzun tatil olan Altın Hafta tatili, geleneksel olarak çok sayıda orta sınıf Çin'in yurtdışına seyahat ettiğini gördü. Ancak bu yıl vize kısıtlamaları, karantina gereksinimleri, uluslararası uçuşların olmaması ve devam eden Covid-19 tehlikesi nedneiyle Çinli gezginler yurtiçi seyahatlere yöneldi.