Çinli bilim insanları maymun klonladı! Sıra insanda mı?

Koyun Dolly'den sonra ilk kez bir primat klonlandı.

Çinli bilim insanları ilk kez maymun klonladı. Koyun Dolly ile aynı teknik kullanılarak gerçekleştirilen klonlama işleminde 22 sene sonra ilk kez başarı sağlandı. Araştırmacılar yaklaşık 2 aylık olan maymunların sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı. 

İkiz maymunlara Hua Hua ve Zhong Zhong adı verildi.

Ekip, çekirdeği maymun yumurtalarından çıkararak fetüsten alınan DNA ile yer değiştirdi. Ortaya çıkan yumurta da doğum yapmaları için dişi maymunlara yerleştirildi.

BEBEKLER GAYET SAĞLIKLI

Süreç hiç de kolay değildi. Sonuç alabilmek için 127 yumurta ve 79 embriyo kullanılması gerekti. Yine de elde edilen başarı klonlama teknolojisinde yaşanan gelişmenin altını çiziyor. Araştırmacılar bebek makakların gayet sağlıklı olduğunu bildirdi. Genetik testler ise yavruların gerçek birer kopya olduğunu doğruluyor. Yakında yetişkin makakların klonlanmasıyla ilgili de bir başarı elde edilebilir zira ekip şu günlerde birkaç hamileliğin daha sonucunu bekliyor.

SADECE TIBBİ ARAŞTIRMALARDA KULLANILABİLİR

Maymun ve insan türleri arasındaki genetik benzerlikler göz önünde bulundurulduğunda, Çinli bilimcilerin başarısı insan klonlamayı teorik olarak daha gerçekçi hale getiriyor. Eğer bir gün böyle bir şey olacaksa bile yakın zamanda olması pek mümkün görünmüyor. Etik açıdan konuyla ilgili birçok itiraz var. Üstelik bütün itirazların sebebi bir insanın tamı tamına bir kopyasını oluşturmakla ilgili değil. Fetüsle klonlamayı etik bulun veya bulmayın, süreçten istenen sonuçları elde edebilmek için birçok başarısızlık yaşanıyor. Bir de yetişkin hale gelen o klonların ne olacağı konusu var; üretilen kopyalar orijinallerine uygun yaşama baskısıyla karşılaşabilir.

Benzer şekilde, maymun klonlamanın amacı sadece tıbbi araştırmalarla sınırlı kalabilir. Aynı genlere sahip birden fazla maymun olması araştırmacıların tedavi sonuçlarını karşılaştırmasına veya belirli koşullar altında testler gerçekleştirmesine yardım edebilir. Bu durumdan da rahatsızlık duyacak birileri muhakkak olacaktır fakat bu en azından insan klonlaması kadar tartışmalı bir konu değil.

KAYGILAR SÜRÜYOR

Klonlanan makak maymunlarının insan hastalıklarının araştırılmasında önemli rol oynayabileceği düşünülüyor. Ancak bazı kesimler etik kaygılar ve genetik çeşitliliğin yok olacağı endişesiyle maymun klonlamaya karşı çıkıyor. Bu sebeple klonlama işlemi faydalı olmasının yanında pek çok tartışmayı beraberinde getirse de Çinli bilim insanları gelecek aylarda daha çok makak klonu üretmeyi planlıyor.

 

Yaşam Haberleri