Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ocak tarihi ile partisinin grup toplantısında konuştu. 2023 seçim tarihi için 14 Mayısa işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına 'yeter' diyecek.'' ifadelerine yer verdi.
MECLİS FESHİ GÜNDEMDE
Cumhur İttifakı normal zamanı 18 Haziran 2023 olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimini öne çekme kararı aldı. Milliyetçi Hareket Partsi’nin (MHP) grup toplantısında konuşan Devlet Bahçeli, ''Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimleri ister zamanında ister erkene alınsın biz iki seçeneğe hazırız. Seçim kararının alınabilmesi için ya 360 vekilin oyu ya da Cumhurbaşkanımızın Türkiye’yi seçime götürmesi lazımdır. İki yol da hukukidir.'' ifadelerine yer vermişti. MHP Lideri Bahçeli'nin söz konusu açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Mevsim şartlarını dikkate alarak, belki birazcık öne çekerek, tarihini güncelleyeceğimiz 2023 seçimlerinin önemini en iyi sizler biliyorsunuz.'' ifadelerine yer vermişti. Meclis'i feshetmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nisan 2017 referandumundan önce söylediği sözler gündeme gelirken vatandaşlar da ''Meclis feshi nedir?'' sorusuna yanıt aramaya başladı.
ERDOĞAN SEÇİM TARİHİNİ AÇIKLADI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Rahmetli Menderes, 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletin' demiş ve sandıktan büyük bir zaferle çıkmıştı. Yeter, söz de karar da gelecek de milletindir diyerek 2023’te milletimizin desteğine talibiz. Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan darbe şakşakçılarına, kifayetsizlere 'yeter' diyecektir'' ifadeleriyle 14 Mayısa işaret etti. Bu kapsamda 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne çekilebilmesi için kanuna göre iki yol bulunuyor. Seçim tarihinin değişikliği için ya Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 360 milletvekilinin bu yönde karar alması ya da Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i feshetmesi gerekiyor.
''FESİH YETKİSİ YOK'' DEMİŞTİ
Daha önce bir televizyon programına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Nisan 2017’de yapılan referanduma yönelik olarak söylediği ''1924 Anayasası'nda Mustafa Kemal Atatürk'e Meclis’i feshi yetkisi verilmedi. Şimdi veriyoruz bir kişiye. Niye veriyoruz? Hani milli irade vardı?'' sözlerine yanıt vererek şunları söylemişti; ''Her şeyden önce Sayın Kılıçdaroğlu bu maddeleri okumamış. Bir defa Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i fesih yetkisi yok. Dürüst ol, yalan söyleme. Dinleyenler de zannediyorlar ki hakikaten Cumhurbaşkanı’nın fesih yetkisi var. Böyle bir yetki yok.
Fesih edecek, fesih ettikten sonra da Meclis tekrar üçüncü defa için bir seçim kararı alacak. Bu seçimle beraber de Meclise bu seçime götürmesiyle, kendisi için yeniden üçüncü kez seçilme yolunu açacak. Üçüncü kez seçilme yolu, onun tekrar burada Cumhurbaşkanlığına gelmesine yönelik bir yol değildir. Böyle bir şeyi niye söylüyorsun? Şunu bir defa düzeltmemiz lazım. Cumhurbaşkanı’nın Meclisi fesih yetkisi yoktur. Meclisin erken seçim yapma yetkisi var mıdır? Böyle bir karar alabilir mi?
Meclisin böyle bir karar alma yetkisi var. Ama bunu Meclis alır, Cumhurbaşkanı’nın talebiyle değil. Bunu alması için de oranlar var. Bu oranları da Meclisin yakalaması lazım. Meclis o oranı yakalayamadığı takdirde, böyle bir yetkisi de yok.'' sözleri gündeme geldi. Öte yandan AK Parti tarafından hazırlanan ''20 Soruda Yeni Anayasa'' kitapçığında ise ''Fesih yetkisi yeni sistemde seçimlerin karşılıklı olarak yinelenmesi yoluyla gerçekleşebilecektir. TBMM beşte üç çoğunlukla, cumhurbaşkanı da dilediği zaman bu yetkiyi tek başına kullanabilir.'' ifadeleri yer alıyor.