Dağlık Karabağ‘daki Ermeniler, Azerbaycan’la yaşamak istemiyor

Dağlık Karabağ‘ın liderliği, bölgedeki 120.000 etnik Ermeninin Azerbaycan’ın bir parçası olarak yaşamak istemediklerini ve Ermenistan’a gideceklerini söyledi. Bu, bölgedeki hassas güç dengesini değiştirebilir.

Dağlık Karabağ‘ın liderliği Pazar günü Reuters’e verdiği demeçte, bölgedeki 120.000 etnik Ermeninin, Azerbaycan’ın bir parçası olarak yaşamak istememeleri ve etnik temizlikten korkmaları nedeniyle Ermenistan’a gideceklerini söyledi.

Azerbaycan ordusu bölgeyi ele geçirdi

Uluslararası alanda Azerbaycan’ın bir parçası olarak tanınan ancak Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana Bakü’nün kontrolü dışında kalan Karabağ Ermenileri, çok daha büyük bir Azerbaycan ordusunun gerçekleştirdiği 24 saatlik yıldırım askeri operasyonun ardından 20 Eylül’de ateşkes ilan etmek zorunda kaldı.

Azerbaycan onların haklarını garanti altına alacağını ve bölgeyi entegre edeceğini söylüyor ancak Karabağ’daki Ermenilerin liderleri Reuters’e ayrılacaklarını söyledi.

Azerbaycan onlara zarar verme niyetinde olduğunu defalarca reddetti.

Ermeniler tarihi topraklarını terk etmeyi tercih ediyor

“Halkımız Azerbaycan’ın bir parçası olarak yaşamak istemiyor. Yüzde doksan dokuz virgül dokuz, tarihi topraklarımızı terk etmeyi tercih ediyor,” diyen Artsakh Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı Samvel Shahramanyan’ın danışmanlarından David Babayan, Reuters’e verdiği demeçte.

Başbakan Nikol Paşinyan’ın Karabağ’ı kurtaramadığı için istifa çağrılarıyla karşı karşıya kaldığı Karabağ Ermenilerinin, bölgeyi Ermenistan’a bağlayan Laçin koridorundan ne zaman aşağıya ineceklerinin belirsiz olduğunu söyledi.

Babayan, “Zavallı halkımızın akıbeti, Ermeni halkı ve tüm medeni dünya için bir utanç ve utanç olarak tarihe geçecektir” dedi.

“Kaderimizin sorumluları bir gün günahlarının hesabını Tanrı’nın önünde vermek zorunda kalacaklar.”

Babayan, etnik Ermeni savaşçıların silahlarının teslim edilmesi sürecinin devam ettiğini söyledi.

Bölgedeki güç dengesi değişebilir

Pek çok insanın Karabağ‘dan göçü, yüzyıllar boyunca Perslerin, Türklerin, Rusların, Osmanlıların ve Sovyetlerin egemenliği altına giren dağlık Dağlık Karabağ’ın çalkantılı tarihine yeni bir dönemecin habercisi oluyor.

Aynı zamanda, Rusya, ABD, Türkiye ve İran’ın nüfuz için itişip kakıştığı, petrol ve doğalgaz boru hatlarıyla kesişen etnik kökenlerden oluşan Güney Kafkasya bölgesindeki hassas güç dengesini de değiştirebilir.

Çoğunluğu Müslüman olan Azerbaycan, Hıristiyan olan Ermenilerin isterlerse gidebileceklerini söyledi. Paşinyan, kalmaları güvenli olmadığı sürece kalmaları gerektiğini söyledi.

İnsani yardım ve tıbbi tahliye

Pazar günü ayrılıkçı bölgeden tıbbi tahliyelerin yapılması bekleniyor.

Bölgedeki etnik Ermeni yetkililer, Cumartesi günü geç saatlerde binlerce Karabağ Ermenisi’nin yiyeceksiz kalmasıyla birlikte Rusya’dan yaklaşık 150 ton insani yardım kargosunun ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından gönderilen 65 ton unun bölgeye ulaştığını söyledi.

Dünya Haberleri