Deprem Sonrası Gelişen Psikolojik ve Ruhsal Sorunlar

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler sonrası vatandaşların korkuları arttı.

Doğal afetler içerisinde yer alan deprem, fiziksel, ekonomik ve sosyal yıkımların yanı sıra fizyolojik, bilişsel, duygusal ve davranışsal etkilere yol açıyor. Normal olan bu etkilerin bir aydan fazla sürmesi halinde uzmana danışmak gerekir. Deprem sonrasında en fazla travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon görüldüğünü belirten uzmanlar, erken müdahalenin önemine işaret etmektedir.

Deprem Sonrası Gelişen Travmalar Nelerdir?

Doğal afetlerin içinde yer alan depremin önceden bilinemez olması, kişinin çaresizlik duygusu yaşaması, yaşamında değişimlere neden olması ve psikolojik sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Deprem Sonrasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Depresyon en sık görülen ruhsal bozukluktur.

Travmatik yaşantılardan sonra görülen rahatsızlıklardan diğerinin de depresyondur. Depresyonun en sık görülen belirtileri stres tepkileri dediğimiz, aşırı uyarılmışlık, her an tetikte olma, sürekli kötü olay olacak gibi ruh hali, sinirlilik, öfkelenme, uykusuzluk, kabuslar, iştah sorunları, bedensel belirtiler, tetikte olma, baş ağrıları, dönmeleri, denge sorunları bildirilebiliyor.

Psikolojik Travmalar Ne Zaman Alınmalı?

Travma olayı takiben birkaç hafta içinde kendiliğinden azalma eğiliminde oluyor. Kişi günlük hayata dönmesi zaman geçse de söz konusu değilse, işine odaklanma gibi temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürmekte zorlanıyorsa yardım almalı.

Yaşam Haberleri