Türkiye 6 Şubat günü felakete uyanmıştı. Önce 7.7 ve ardından 9 saat sonra gelen 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde hissedilmiş ve adeta büyük bir yıkıma sebep olan depremde can kaybı sayısı günden güne artarken ülkede deprem bölgeleri özelinde 3 ay süre ile OHAL ilan edilmiş ve Milli Yas ilan edilmişti.
Depremzedeler için hukuk mücadelesi başladı! Evlerinin satış bedelini alabilecekler- Kahramanmaraş depremi etkileri sürerken 2 gün önce Hatay'da akşam saatlerinde 2 deprem daha yaşanmış ve hasarlı binalarda yeni yıkımlar yaşanmış ve burada da ne yazık ki 6 can kaybı haberi verilmişti. Tüm bunlar ile ülkemiz mücadele ederken depremzedeler için hayatı daha yaşanabilir ve kolay hale getirmek için hukukçular bir araya geldiler.
Hukukçular tarafından Ayıplı bina bedeli kapsamında depremzedeler için hukuk mücadelesi başladığı belirtildi. Depremzedeler, sahibi oldukları ve yıkılan konutlarının bedelini geri alabilirler.
5 YIL İÇİNDE DAVA YOLUNA GİDİN
Yapılan açıklamalarda, Tüketicinin Korunmasına Yönelik Kanun’a göre, hasarlı veya ağır hasarlı çıkarak hukuken ayıplı sayılan binalarda, konut sahibinin 5 yıl içinde sorumlu olan müteahhitle konut satıcısının, ’avantajlı vade ve faiz’ gibi cazip tekliflerle kendilerini yönlendirdiği anlaşmalı finans şirketlerinden hak talep edebileceği ifade edildi.
Kanun kapsamında depremzedelerin 5 yıl içinde satın aldığı kişiye ve konut finansman kuruluşlarına karşı ayıbın giderilmesinden doğan haklarının kullanılmasını isteyebiliyor. Yani bu talep doğrultusunda dava yoluna giderlerse haklarını alabilecekleri vurgulandı.
20 YIILLIK SÜRE VAR
İki tarafa da uygun çözümlerin olduğunu öne süren hukukçular, binayı yaptırdığımızda, gözle görülür bir ayıp ortaya çıktığında, burada 5 yıllık süre var. Ancak bu 5 yılın dışında maddi zararımızın tazmini için de 20 yıllık süremiz var. Tüketicinin Korunmasına Yönelik Kanun’da ve Borçlar Kanunu’nda, konut sahibi ve alıcıyı koruyan maddelerin yanında, bir yandan da Medeni Kanun 865’inci maddemizde hasarlı binalara ilişkin alacaklı kuruluşun alabileceği tedbirlerden bahsediliyor. Binanın depremde yıkılma riski taşıdığı durumlarda alacaklı kuruluş da güçlendirme talebinde bulunabilir. Bunu mahkeme aracılığıyla veya kendi yöntemleriyle yaparak uzun vadede iki taraf için de uygun bir çözüm olacaktır' şeklinde açıklamaları sürdürdüler.