Dijital Dünya

İNANÇ YILAN

Öyle oldu böyle oldu derken yeni bir yıla daldık. Umarım bu seneye dair hayal kuranlar bir plan da yapmışlardır. Görünen o ki hayal âleminde gezenler ne yazık ki aradıklarını bu sene de bulamayacaklar. Hele bu hayalperestlerin şimdilerde sosyal medya videoları meşhur oldu ki, hayaller silikon vadisiyken gerçekler Sahra Altı. Ponzi Scheme’nin* günümüz uyarlamalarına benzeyen sözde bitcoin ve/veya web zenginleri ellerinde özçekim (selfie) çubukları yabancı bir şehirde gezerken “şöyle kazandım, inanmayan böyle olsun” gibisinden kısa videolarla sözde servet sahibi olmanın sırlarını dağıtıyorlar.

Defaatle yazdığım Bitcoin madenciliği/tokatçılığı ile başlayalım... Ekran kartı ve işlemci kullanılarak sözde algoritmalar çözülüp bitcoin üretilip sanal cüzdan da biriktiriliyormuş. AMD ve Intel gibi üreticilerin aklına gelmeyen bu müthiş buluş, bilgisayar başında hamburger kemiren yeni yetmelerin aklına gelmiş.

Vakti zamanın da Con Ahmet isimli sözde mucit, enerji ihtitaycını bedavaya getiren icadını şöyle anlatmış; “Önce bir akü alınacak sonra bu aküyü bir motora, motor da bir dinamoya bağlanacak. Dinamodan aldığımız enerjinin bir kısmını aküye, kalan kısmını da elektrik motoruna verdiniz mi artık ömrü billah enerji sorununuz kalmayacakmış ”...

mezarında ters döndürüp Tesla’yı ise kahrından öte tarafta kanser eden, ‘bu fikre kafa yoran insanlar’ gibi şimdi de Bilişim dünyası için gülünç söz de yatırım aracına inanıp da binlerce lirayı bilgisayar bileşenlerine yatıranlar var (Güneydoğuda fabrika kadar elektrik tükketiği için dikkat çekince basılan Bitcoin üretim evleri türedi).

Oysa ki bu dünyadan para kazanmak istiyorsanız önünüz de iki yol var. Birincisi icat, ki bu çok geniş bir kavram. Facebook, Google, Youtube, Alibaba, Amazon gibi ancak bu icatların her biri internetin henüz emeklediği dönemlerde ortaya çıkmıştır. Birde icadınızın ülkenizin teknolojik gelişimi ile eşit olmalıdır. Diyelim ki Google bugün ben keşfettim. Şuan ki internet ağımız, hızımız ve ana sunucu (Server) alt yapımızla çöp olurdu. Korsanın meşhuru Ruslar olduğu için Rusya menşeeli anti-virüs programı var. Dijital icat imkansız demiyorum sadece gerçekten rastgelme olasılığı çok zor diyorum.

İkincisi ise dijital dünya için kurumsal ya da bireysel kullanıcılara çözümler üretmek. Mesela Mobil dünya (Android – Ios) henüz çok taze ve fırsatlarla dolu ama en önemli kısmın tanıtım ve pazarlama olduğunu aklınızdan çıkarmadan.

Bu sene (Eylül 2018) üçüncüsünü düzenleyeceğimiz İstanbul Buluş Fuarında mucitleri, dünyanın dört bir yanından gelecek melek yatırımcılarla buluşturacağımız etkinliğimize katılın eğer bulduğunuz şeye inanıyorsanız. Gelecek yatırımcılar içinde önemli bir bölümü yabancı ve hani “bu ülke de kıymet bilinmiyor” iddiası var ya! Eskide kaldı...

Hiç bir şey icat etmemiş olsanız bile en azından mucitlerin ve melek yatırımcıların bakış açısını görmüş olursunuz...

Yoksa Simyacılar gibi elde olanı, dilde olana karıştırıp altın arayan hayalperestler gibi erir gidersiniz.

Unutmayın Tesla her zaman bir dahi idi ama bunu ispatlayabilmek için Edison ile tanışması gerekiyordu. Gerçi Edison tarafından dolandırılmış olduğu da söylenir ama sonuçta onun sayesinde adını daha geniş kitlelere duyurduğu da ayrı bir gerçektir.

* Ponzi Scheme... ABD’de yaşamış meşhur bir tokatçıdır. Ponzi oyunu isimli bir yöntemin mucididir. Dolandırıcılık dünyasında ve günümüzde de hala kullanılan üç veya beş kişiyi getir ben onları tokatlarken sen sistemden paranı alırsın saadet zincirlerinin fikir babasıdır.